Illustratieve foto Shutterstock.

Illustratieve foto Shutterstock.

Uncategorized

Minderjarigen kunnen nu langdurig opgesloten worden door zware feiten

Ruben Notteboom

Vanaf nu kunnen jongeren tussen 12 en 16 jarenlang opgesloten worden in gemeenschapsinstelling door bepaalde zware feiten. Zo wordt het makkelijker minderjarigen gepast te straffen voor bijvoorbeeld terrorisme, levensdelicten en verkrachting met verzwarende omstandigheden of met de dood tot gevolg.

De nieuwe bijsturing van het jeugddelinquentierecht werd goedgekeurd in de commissie Welzijn van het Vlaams Parlement. Justitie wil strenger optreden tegen minderjarigen die zware feiten begaan. Die bijsturing was ook nodig na een uitspraak van het Grondwettelijk Hof. De regels gaan in vanaf september 2022.

Grondwettelijk Hof vernietigde deel van vorig decreet

In 2019 wilde Vlaanderen al een eigen Vlaams jeugddelinquentierecht opstarten met bijhorend decreet, waarin bepaald werd hoe met jeugddelinquenten om zou worden gegaan. Een deel van dat decreet werd echter in februari 2021 vernietigd door het Grondwettelijk Hof, omdat de regels over langdurige opsluiting onvoldoende waren gedefinieerd.

De Vlaamse overheid heeft daarom een reparatiedecreet goedgekeurd om tegemoet te komen aan de bezorgdheden van het Grondwettelijk Hof. De jeugdrechter mag jongeren tussen de 12 en 16 jaar nu langdurig opsluiten in een gemeenschapsinstelling bij bepaalde ernstige misdrijven. Het gaat dan echt enkel om de ergste, zoals oorlog- of terroristische misdrijven, levensdelicten, roofmoord en verkrachting met verzwarende omstandigheden of met de dood tot gevolg. Dat laatste doet bijvoorbeeld denken aan het 14-jarige meisje dat zelfmoord pleegde vier dagen nadat ze verkracht werd door vijf jongeren, waaronder drie minderjarigen.

https://redactie.palnws.be/2021/06/14-jarig-meisje-pleegt-zelfmoord-4-dagen-na-groepsverkrachting-in-gent/

Makkelijker om minderjarigen op te sluiten

Jongeren vanaf 12 tot 14 jaar kunnen voor maximaal 2 jaar in een gesloten gemeenschapsinstelling worden opgenomen. Voor jongeren tot 16 jaar is die termijn maximaal 5 jaar, en voor jongeren tot 18 jaar kan de periode oplopen tot 7 jaar. Voor minderjarigen vanaf 16 jaar kan de jeugdrechtbank dergelijke sancties opleggen voor veel bredere waaier aan feiten, zoals opzettelijke slagen en verwondingen met verzwarende omstandigheden, diefstal of afpersing met geweld en onmenselijke behandeling. Bedoeling is dat de nieuwe bepalingen ingaan op 1 september 2022.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Ruben Notteboom (°1998, Eeklo) is afgestudeerd als master tolk aan de Universiteit Gent en zit momenteel in zijn tweede master Internationale Betrekkingen en Diplomatie aan de Universiteit Antwerpen.

5 gedachten over “Minderjarigen kunnen nu langdurig opgesloten worden door zware feiten”

  1. “…kunnen…”, ja. Hangt af van de rechter. Veel rechters zijn links en soms zelfs aktivisties. Zal wel een taak- of werk- strafke worden… (geitenwollen sokken breien, of zo…)

Plaats een reactie

Delen