Illustratie

Binnenland politiek

Minister Dedonder stelt nieuw spreidingsplan militaire kwartieren voor: “Noch nieuw, noch verdere spreiding”

Wannes Neukermans

Maandagochtend keurde de ministerraad het plan van minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS) omtrent de spreiding van militaire kazernes in ons land. Er werd beslist dat het Belgische leger de komende jaren geen extra kazernes zal sluiten, behalve de vijf die bij eerdere herstructureringen reeds gesloten gingen worden. Er zullen wel twee nieuwe ‘Kwartieren van de Toekomst’ gebouwd worden. Die komen in Charleroi en in de provincie Oost-Vlaanderen. N-VA Kamerlid Theo Francken vindt het plan onvoldoende. “Het plan is noch nieuw, nog bevat het een verdere spreiding. Een handig overzichtje voor de pers van al wat in stelling staat, maar zeker geen beleidsdocument voor de komende jaren.”

De besparingen bij Defensie en het sluiten van kazernes is al langer dan vandaag een gevoelige kwestie. Defensie moest sinds het einde van de Koude Oorlog al afscheid nemen van vele van haar historische kazernes en domeinen. Zowel actieve militairen als veteranen kanten zich regelmatig tegen deze beslissingen, omdat zij vaak hun leven hebben opgebouwd rond deze sites. Ze staan centraal in de gemeenschap en zijn hun bron van trots en verbondenheid.

Het is electoraal uiteraard nooit een interessante maatregel om verder te snijden in het bestand van Defensie. N-VA noemt dit echter wel noodzakelijk. Het is voor een kleiner leger namelijk niet interessant om een gigantisch patrimonium van lege sites aan te houden. Het was dus een bittere pil die vele Defensieministers voor minister Dedonder moesten nemen. Zo ook hun minister Steven Vandeput, aldus de N-VA. “Met het ‘nieuwe’ plan merken we echter dat minister Dedonder hiervoor bedankt en dat deze regering de moeilijke herverdelingsoefening opnieuw doorschuift naar de volgende.”

Dedonder blinkt uit in onbeslistheid

Theo Francken: “het plan ligt in lijn met strategische visie van minister Vandeput, tot zover het goede nieuws. Maar ik kan niet anders dan opmerken dat het uitblinkt in de onbeslistheid. Minister Dedonder werkt met de kleinste scalpel die ze kon vinden en hakt uiteindelijk geen knopen door. In de plannen die sinds paarsgroen genomen werden is geen sprake van een echte verdere ‘spreiding’ van Defensie. In tegendeel zelfs, twee nieuwe kazernes zouden de deuren moeten openen, zonder dat het duidelijk is hoe deze moeten ingevuld worden en welke bestaande sites hiervoor moeten sneuvelen, ik vrees dat het de volgende ploeg zal zijn die dit moet aankondigen”

Darya Safai, Kamerlid voor dezelfde partij als Francken, vindt het zorgwekkend dat ook het dossier van het militair hospitaal blijft aanslepen. “Een deadline wordt nu op 2030 geplakt, maar de plannen van de minister blijven vaag en onduidelijk. We zijn tegen de creatie van een medische hub die de strategische site in Neder-Over-Heembeek overdraagt aan één van de Franstalige PS-ziekenhuizen van Brussel en de medische component aan hun ondergeschikt maakt. Ik hoop vooral op meer transparantie hierover van de minister, die achter de schermen toch duidelijk aan het onderhandelen is.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

1 gedachte over “Minister Dedonder stelt nieuw spreidingsplan militaire kwartieren voor: “Noch nieuw, noch verdere spreiding””

Plaats een reactie

Delen