Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne. Foto Photonews

Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne. Foto Photonews

Uncategorized

Minister Van Quickenborne wil videoverhoor breder inzetten

Wijnand Meeus

Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld) wil voortaan meer inzetten op videoverhoor voor kwetsbare meerderjarige slachtoffers. Videoverhoor wordt momenteel enkel gebruikt voor minderjarige slachtoffers van seksueel geweld. Daardoor kan de psycholoog het verhoor nadien bestuderen, de rechter kan rekening houden met de emotie van de slachtoffers en de manier waarop ze hun relaas doen, en minderjarigen hoeven hun verhaal niet telkens opnieuw te doen voor andere instanties. 

Een nieuwe gemeenschappelijke omzendbrief daarover werd midden deze maand al van kracht die bepaalt dat de techniek ook zal ingezet worden voor bepaalde meerderjarige slachtoffers en voor andere misdrijven. Concreet zal het videoverhoor worden gebruikt voor meerderjarige slachtoffers of getuigen van seksueel geweld die omwille van bijvoorbeeld psychisch evenwicht, persoonlijkheid of de fysieke en psychische impact van de feiten kwetsbaar zijn.

Bovendien zullen ook de nieuwe zorgcentra die openen in Antwerpen, Leuven, Roeselare, Genk en Charleroi een specifiek videoverhoorlokaal krijgen. De federale politie beschikt momenteel over 35 videoverhoorlokalen. Daarnaast heeft een 75-tal lokale politiezones een eigen videoverhoorlokaal. Op dit moment hebben 723 agenten in heel België de nodige opleiding gevolgd om zo’n verhoor te mogen afnemen.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wijnand Meeus is een scout in hart en nieren met een grote passie voor recht. Voor PAL NWS volgt hij mee justitie en binnenlandse politiek.

2 gedachten over “Minister Van Quickenborne wil videoverhoor breder inzetten”

  1. Wanneer gaat de minister van Justitie (Quickie) maatregelen treffen om de bevolking te beschermen tegen politie-hooligans of luie politieambtenaren? Het partijdige Vast comité P hervormen door magistraten en dito commissarissen te vervangen door competente onpartijdige civiele juristen en vertegenwoordigers van consumentenorganisaties (bv juristen van Test-Aankoop). Door de onderzoeken van het VCP transparant te maken en inzage van de dossiers te verlenen aan de burgerlijke partijen. Door in elke politiezone een onafhankelijke ombudsman/vrouw aan te stellen om klachten over wanprestaties van individuele politiemensen te onderzoeken. Een wet te stemmen die overtredingen of nalatigheden tegen de wet op het politieambt strafbaar te stellen. Maw initiatief te nemen om de rechtstaat in België te herstellen of in te voeren.

  2. Kristien, je weet duidelijk niet wat tegenwoordig het ambt van politie inhoudt. Je raaskalt maar tegen de uitoefenaars van het slechtste beroep van vandaag zonder enig besef van wat die mensen die zich inzetten voor onze veiligheid zoal allemaal moeten doorstaan. Wie wil nu nog politieagent worden onder deze conjunctuur? Wat meer respect voor die agenten zou je niet misstaan. Of wil je een maatschappij zonder politieagenten?

Plaats een reactie

Delen