Premier Boris Johnson tijdens een toespraak in het Lagerhuis (Photonews)

Premier Boris Johnson tijdens een toespraak in het Lagerhuis (Photonews)

Uncategorized

Mondmaskerplicht in Brits parlement, behalve voor de parlementsleden zelf

Damien Segers

Wegens de stijgende coronacijfers in Groot-Brittannië is de mondmaskerplicht opnieuw ingevoerd in de gebouwen van het Britse Lagerhuis. De parlementsleden zelf echter vormen de uitzondering op deze regel. Dat meldt The Guardian.

De terugkeer van de mondmaskerplicht is de eerste herinvoering van maatregelen sinds deze zomer. De regering kondigde dinsdag, voorafgaand aan een begrotingstoespraak van de minister van Financiën Rishi Sunak, de maatregel aan. “Vermijd alle fysieke ontmoetingen met collega’s, tenzij er een zakelijke noodzaak is”. Verder moeten mensen “ruimer zitten en voorkomen dat ze recht tegenover elkaar zitten in werkruimtes [om] nauw contact te allen tijde te vermijden“.

Parlementsleden echter, kunnen niet gedwongen worden om deze regels te volgen. Zij zijn vrij om ervoor te kiezen het advies naast zich neer te leggen. De verplichting geldt wel voor alle andere personen die werken in het Lagerhuis.

De laatste tijd zijn veel conservatieven schouder aan schouder in het Lagerhuis gezien. De socialistische parlementsleden daarentegen lijken er een punt van hebben gemaakt maskers te dragen. Jacob Rees-Mogg, de leider van de conservatieve fractie in het Lagerhuis, vindt dat zijn partij de maatregelen volgt. “Het advies over [mondmaskers dragen in] drukke ruimtes gaat over drukke ruimtes met mensen die je niet kent. Wij aan deze kant kennen elkaar,”. Hiermee impliceerde Rees-Mogg schertsend dat de socialistische parlementsleden geen vrienden zijn met elkaar, in tegenstelling tot de conservatieven.

Sindsdien echter heeft de conservatieve partijtop het advies uitgevaardigd aan haar parlementsleden om toch een mondmasker te dragen. Tijdens de begrotingstoespraak woensdag droegen premier Boris Johnson, financiënminister Rishi Sunak, en minister van Volksgezondheid Sajid Javid uiteindelijk allemaal een mondmasker.

Eerder al schandaal rond hypocrisie

Het is niet de eerste maal dat de Britse regering in opspraak komt omtrent de coronamaatregelen. Zo moest voormalig minister van Volksgezondheid Matt Hancock zijn ontslag indienen afgelopen zomer. Hij had in volle lockdown de maatregelen gebroken, waaronder de mondmaskerplicht. Na lekken van videomateriaal waarop hij kuste met een van zijn medewerkers terwijl fysiek contact verboden was, kwam hij in opspraak.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Damien Segers is masterstudent geneeskunde met een breed interessegebied. Zo focust hij zich naast gezondheid en wetenschap onder andere op politieke ontwikkelingen in Duitsland. 

Plaats een reactie

Delen