Een standbeeld van Richard Wagner in Tiergarten, Berlijn. - Afbeelding: Shutterstock

Een standbeeld van Richard Wagner in Tiergarten, Berlijn. - Afbeelding: Shutterstock

Uncategorized

München wil Wagner-familie uit straatbeeld weren vanwege “omstreden verleden”

Niels Geerinck

De stad overweegt om de straten die hun naam ontlenen aan de componist en diens familie te hernoemen. Dit vanwege een “omstreden verleden” en “problematische connotaties“. Richard Wagner staat samen met 45 andere historische figuren op een lijst, waarvan de stad afstand wil nemen.

Al sinds 2016 is zet München actief in op het verwijderen of aanpassen van straatnamen van personen die in verband kunnen worden gebracht met “nazisme“, “slavernij” of “kolonialisme“. Namen die als “zeer problematisch” worden aanzien, willen ze meteen uit het straatbeeld verwijderen. Bij andere straatnamen komt een bord dat “context” omtrent de historische figuur zal voorzien.

Niet eenvoudig in historische context

De Duitse componist Richard Wagner en diens vermeende “opvattingen“, vormen nu ook het middelpunt van een discussie. Zo zou hij volgens criticaster een “inspiratiebron” hebben gevormd voor Adolf Hitler, die een groot liefhebber was van Wagners opera’s en werken. Ook de nazaten van Wagner lijken het te moeten gaan ontgelden. Zo staat ook zijn zoon Siegfried op de lijst. Hij zou immers intieme contacten hebben onderhouden met de toenmalige top van de Nazipartij.

Ook Richard Strauss komt voor op de lijst van mogelijke verwijderingen. Strauss schreef het lied voor de Olympische Spelen van 1936 in Berlijn, die vonden plaats onder Hitler.

“Weinig transparantie”

De burgemeester van de stad Dieter Reiter (CDU) is wel van mening dat de selectie van namen meer transparant dient te gebeuren. Volgens hem moeten niet enkele ‘deskundigen’ inspraak krijgen maar dient ook naar de bevolking en inwoners van de stat geluisterd te worden. “De bevolking mag niet de indruk krijgen dat er een exclusieve groep deskundigen is op het gebied van straatnamen en dat de wil van het volk, die hier in overweging moet worden genomen, niet wordt gehoord en niet wordt gerespecteerd”, aldus Reiter.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Niels Geerinck (1994) koestert een passie voor de binnen- en buitenlandse (geo)politiek. Zijn interessegebied richt zich in het bijzonder naar de politieke en culturele tendensen in de Hongaarse, Angelsaksische en Scandinavische sferen. Cultuur- en boekenliefhebber.

8 gedachten over “München wil Wagner-familie uit straatbeeld weren vanwege “omstreden verleden””

  1. De naam Anrwerpen moet weg, want er wonen 2 racisten. Dus de stad nr 1. Alle straatnamen op de schop. Zoals in Amerika, 1ste straat , 2.456.876ste straat. Alle eigennamen: weg ermee. Mens nr 1, mens nr 8.754.323. Het liefst Alle blanken weg. Weet ge wat, alle kunstenaars, beeldhouwers, dichters, componisten, schilders waren bijna allemaal blanken. Amaai ambetant volkske die blanken, zowel mannen als vrouwen. Zo nu heb ik hier goed woke gezondigd. Dat lucht op. Zucht

  2. Het wordt hoog tijd dat die woke hypocrisie stopt. Waar zijn die bestuursleden in Munchen mee bezig?
    Moet nu alles wat verondersteld “omstreden verleden” of “problematische conotaties” op de schop?
    Wie wordt daar beter van? Alleen onze eigen cultuur wordt door het slijk gehaald.
    Wat heeft de adoratie van Hitler voor de opera’s van Wagner, die in 1883 stierf, te maken met het nazisme? Hoe hypocriet kun je zijn.

  3. Ja doe het op zijn Duits en volg het voorbeeld van de Taliban en vernietig beelden en verbrand boeken waarvan men denkt dat ze niet deugen , onnozelaars ! en zo zie je alles komt terug .

  4. Hoelang is het geleden dat in Afrika het kannibalisme is afgeschaft? dat waren toch de blanke heersers die de bevolking leerde hunne maniok in plaats van de naburige stamleden op te eten.

Plaats een reactie

Delen