Abou Jahjah weet nog niet of Hamas-aanval misdaad tegen menselijkheid was

Dyab Abou Jahjah. Photonews

Uncategorized

N-VA blijft sterkste in Antwerpen volgens nieuwe peiling

Simon Segers

In Antwerpen zou de N-VA van burgemeester Bart De Wever veruit de grootste partij blijven als er vandaag gemeenteraadsverkiezingen zouden zijn. Dat blijkt uit een peiling van Gazet Van Antwerpen bij 1.000 Antwerpenaars. Groen, in 2018 de tweede partij bij de eigenlijke verkiezingen, verliest van zijn pluimen, terwijl Vooruit wat terrein (terug)wint.

N-VA haalt in de peiling, die een maximale foutenmarge van 3,02 procent heeft, 34,5 procent van de stemmen. Dat is bijna even veel als de 35,2 procent van 2018. Groen zakt van 18,1 naar 14 procent en blijft nog net Vooruit voor als tweede grootste partij. De socialisten, met schepenen Jinnih Beels, Tom Meeuws en Karim Bachar in het stadsbestuur, haalden in 2018 nog een historisch zwak resultaat met 11,5 procent van de stemmen. Vlaams Belang haalt 12,8 procent (+2,3), PVDA 9,9 (+1,2). CD&V en Open Vld verliezen terrein en bereiken nog respectievelijk 5,9 en 4,2 procent van de kiezers.

Open Vld straks overbodig?

In de populariteitspoll is De Wever ongenaakbaar, met op de lijst van mogelijke burgemeesters Jinnih Beels op grote achterstand op een tweede plaats. De enige andere N-VA’er in de top tien is wel kersvers schepen Els Van Doesburg. Wat mogelijke coalities betreft, zou N-VA volgens de peiling genoeg hebben aan één andere partij om mee te besturen (Groen of Vooruit).

In de huidige gemeenteraad komen N-VA en Vooruit trouwens ook al aan een meerderheid, maar ook Open Vld zit nog mee in het stadsbestuur. Met de heisa rond Vlaams Parlementslid Willem-Frederik Schiltz die voor Open Vld schepen zou worden vanaf januari, is het wel nog de vraag of dat zo zal blijven. Schiltz zou niet gewenst zijn door N-VA en Vooruit zou graag zijn huidige drie schepenen behouden.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Simon heeft een brede interesse voor politiek en cultuur. Hij is ook gepassioneerd door wetenschap en luchtvaart.

12 gedachten over “N-VA blijft sterkste in Antwerpen volgens nieuwe peiling”

  1. Dat is niet verwonderlijk, aangezien peilingen in de praktijk dikwijls een bevestiging zijn van de laatste verkiezingsuitslag (dat is de advocaat in elk van ons), maar geen goede voorspeller van de volgende verkiezingen. Dat blijkt keer op keer. Ik geloof dus dat de uitslag in 2024 in Antwerpen er anders gaat uitzien.

  2. BDW moet de vld-er eruit gooien,ik heb sympathie voor Marinower maar niet voor schiltz en noch minder voor lachebekje.Toch proficiat aan de NVA en BDW voor deze peilingen,hopelijk worden ze bewaarheid in 2024 voor de verkiezingen zodat we eindelijk confederaal kunnen worden

  3. Dat ze Open Bld dan maar snel bedanken voor hun federale stunt en bij het groot vuil zetten waar ze horen!
    Lachbekje kan gaan aankloppen bij D66, en zoontje van De Croo meenemen.

  4. Prachtig! Hopelijk gebeurt dit in heel Vlaanderen bij de volgende verkiezingen. Het zou sinds de laatste federale verkiezingen toch moeten duidelijk zijn dat een stem voor VB een stem voor een linkse door de Walen gedomineerde regering oplevert. VB zal nooit federaal meeregeren. En Vlaams? Een meerderheid met de N-VA is er soms niet, soms nipt. Daarbij is het VB volgens de peilingen de grootste. De N-VA zou gek moeten zijn om dan als kleinere partij t.o.v. het VB in de Vlaamse regering te stappen. Dat is pure zelfmoord. Geen enkele ander Vlaamse partij zal de N-VA willen steunen. Dus ook Vlaams zal het VB nooit regeren.

  5. Er is maar één Vlaamse partij: het Vlaams Belang. Ik betreur dat als Vlaming, maar he is helaas de trieste realiteit. De andere partijen zijn wel Nederlandstalig maar daar stopt het. Het Vlaams Belang moet in eerste instantie de kiezer overtuigen. Wat is de meerwaarde van een coalitie met N-VA die eenzijdig haar communautair partijprogramma heeft gebetonneerd en in de Atlantische oceaan heeft gedumpt om zich te prostitueren bij de Waalse MR en vandaag bij de Waals/Brusselse parti Socialiste? Bart De Wever de enige politicus die het hoofd buigt voor oe Belgische monarch? Het feiten dat U verkiest te collaboreren met politieke Belgische systeempartijen die zich formeel verzetten tegen de emancipatie van Vlaanderen getuigt van een inciviek standpunt en van een Belgicistische overtuiging. Men kan niet de Vlaamse zaak verraden en tezelfdertijd (hypocriet) Vlaamse nationalisten hun patriotisme kwalijk nemen.

  6. Wat is het minst erge voor de Vlaming? Een N-VA in de regering? Of een VB nooit in de regering? Zeker nooit federaal. En Vlaams eigenlijk ook niet. De N-VA is er nu niet bij federaal. De N-VA is te klein geworden door de overlopers naar het VB. De Vlamingen hebben daardoor een linkse door de Walen gedomineerde regering gekregen.

  7. Dat is gemakkelijk. Eerst de boel verknoeien in de regering Michel en dan komen klagen dat de ontevreden kiezer zijn eieren in het VB-mandje legt. De schuld leggen bij het VB en de overlopende kiezers? De schuld ligt bij de N-VA zelf. Er zal nog heel veel moeten gebeuren om de kiezers terug te lokken. Intussen blijven Vlamingen wat ze al altijd geweest zijn: Ruziemakers.

Plaats een reactie

Delen