Zuhal Demir & Tinne Van der Straeten (Photonews)

Zuhal Demir & Tinne Van der Straeten (Photonews)

Uncategorized

N-VA: “IEA schrapte aanbeveling over openhouden kerncentrales onder impuls van Van der Straeten”

Pieter Van Berkel

Volgens Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) schrapte het Internationaal Energieagentschap (IEA) een aanbeveling om het langer openhouden van kerncentrales mogelijk te maken, na druk van federaal minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen). Dat schrijft De Tijd.

In mei formuleerden experts van het Internationaal Energieagentschap (IEA) nog een voorlopig advies, met daarin de aanbeveling om het openhouden van de kerncentrales na 2025 mogelijk te maken, moesten er onvoldoende investeerders gevonden worden op de subsidieveiling voor de bouw van gascentrales. In een latere versie van de tekst, geschreven na contact tussen het IEA en federaal minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen), bleek die aanbeveling echter sterk afgezwakt.

Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) is niet te spreken over de aanpassing, die volgens haar onder impuls van Van der Straeten gebeurde. De federale overheid zou ook geweigerd hebben om de Vlaamse feedback door te geven aan het IEA. Daarom schrijft Demir zelf een brief aan IEA-topman Fatih Birol om haar bezorgdheid te uiten.

In het eerste rapport schreef het IEA dat de kernuitstap niet zou helpen met het koolstofvrij maken van de Belgische economie. “Daarom was ik heel verbaasd toen ik vernam dat de terechte kritische houding tegenover de nucleaire uitfasering verwaterd is in een meer recente communicatie van het IEA”, schrijft Demir. “De kernaanbeveling om een scenario voor te bereiden met betrekking tot een mogelijke verlenging van de kerncentrales is geschrapt. Ik begrijp dat die aanpassing is gebeurd na een bilateraal contact met de bevoegde federale minister. Als minister van Energie in Vlaanderen, dat verantwoordelijk is voor de bulk van de energieconsumptie in België, betreur ik die aanpassing.”

Ook Bert Wollants, Kamerlid en partijgenoot van Demir, is niet te spreken over de aanpassing. “Dat de minister van Energie haar ideologische dogma’s nu ook in het Internationaal Energieagentschap gaat opdringen doet toch de wenkbrauwen fronsen”, aldus Wollants. “Dat haar coalitiepartners dat allemaal zomaar slikken, de schande voorbij. Deze minister en met haar de hele regering, zweren blijkbaar bij een gedateerde groene bijbel en missen elke vorm van kritische ratio in het debat. Het IEA stelt een verlenging van een aantal kerncentrales ook niet zomaar voor. Als ze dat doen, hebben ze net als de N-VA daar meer dan goeie redenen voor. Maar niemand blijft blijkbaar gespaard van de groene gedachtenpolitie op dit vlak.”

De woordvoerder van Van der Straeten benadrukt in De Tijd dat het IEA de aanbevelingen onafhankelijk maakte. “Het IEA heeft duidelijk geacht dat die aanbeveling niet meer moet worden opgenomen”, klinkt het.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Pieter Van Berkel (°1990, Genk) is historicus en volgt de (inter)nationale politiek en 'culture wars' op de voet. Interesse in politiek, geschiedenis, filosofie en religies in al hun vormen. Sciencefictionfanaat.

21 gedachten over “N-VA: “IEA schrapte aanbeveling over openhouden kerncentrales onder impuls van Van der Straeten””

  1. Groen moet oprotten en met hun poten uit mijn portefeuille blijven en stoppen met denken dat ze kunnen bepalen wat ik mag denken . 0% democratisch draagvlak heeft deze moralistische kliek. Wanneer wordt er betoogd tegen het falend en manipulatief energiebeleid van deze linkse faschistofeeks?

  2. “Dankzij” de groene waanzin zal energie onbetaalbaar worden, en als toemaatje gaan we nog in de kou en het donker eindigen. Dit schrijf en zeg ik al jaren. Wat ik me afvraag is: hoe heeft Tinneke het IEA onder druk kunnen zetten, met welke wetenschappelijke/economische argumenten heeft zij dit kunnen afdwingen?

  3. Zuhal Demir is niet van gisteren en kan bij het IEA de communicatie opvragen met (het kabinet van) Tinne Van der Straeten. Daaruit zal blijken of er eenzijdige beïnvloeding is geweest.

  4. Dank u Open Bld om NVA en de meederheid van de Vlamingen in de federale op te geven voor de aanwezigheid en desastreuze gevolgen van deze TERRORISTEN in de regering!!!

  5. Wat had je gedacht? Groen is helemaal niet “dogmatisch”, ze zijn fundamentalistisch. Natuurlijk zijn het weer allemaal blanke hetero mannen van middelbare leeftijd die het helemaal niet “begrepen” hebben, maar Zuhal is toch een vrouw, zelfs een vrouw van allochtone afkomst? Maar nu de gasprijzen verdrievoudigd zijn, is het helemaal verantwoord om gascentrales te bouwen…hoe dom kun je zijn?

  6. Tinne van der Straeten is een bekwaam en erudiet persoon, alleen is zij, zoals iedereen bij Groen, ideologisch verblind. En dat is jammer. Innovatief Vlaanderen heeft geen behoefte aan ideologische blindgangers ook al zijn zij niet dom of onbekwaam, het zijn en blijven ideologische blindgangers.

  7. Inderdaad Groene waanzin want niet gesteund op enige rationalistische of wetenschappelijke basis. Enkel op politieke en moralistische gronden, gebaseerd op utopische gedachten. De Groene ideologie is gebaseerd op de gedachten van een aantal begoeden die de minder begoeden doen betalen voor hun frivoliteiten. Wie kan zich nog een huis aanschaffen gebouwd volgens de nieuwe opgedrongen normen, wie kan het zich veroorloven aan renovatie en aanpassing van de woning te doen, zelfs met 0% lening ( die moet toch terug betaald worden ) ? Wie zal zich nog een elektrische wagen kunnen aanschaffen ? Groen, en de medeplichtige Vivaldi’s, beschouwen de burger als geldezels die zich alles kunnen veroorloven. Beseffen Tinneke en C° wel hoe hun inkomen zich verhoudt tegenover dat van de meerderheid van de bevolking ? Weg met Groen, Weg met Vivaldi !

  8. Geef tuttebel Tinne de overhand, kerncentrale sluiten is ondersteund van mensen met leer achterstand, we zullen het meemaken dat het licht dikwijls zal uitvallen, economie valt dan ook even stil, de meeste fabrieken vertrekken naar het buitenland waar ze wel stroom hebben en goedkopere werkkrachten en het apenland blijft met het probleem zitten en zal moeten verdwijnen, anderzijds bouwen ze sterke uitstotende co2 gascentrales en of kopen ze elektriciteit in het buitenland aangeleverd door kerncentrales. De concurrenties uit het buitenland zullen de politici hun zakken wel vullen met extra voordelen.

  9. Wauw wat een democratie , één persoon bepaald ons toekomstig energiebeleid want laat het duidelijk zijn eens de bocht genomen is er geen weg terug en zoals we kunnen vernemen zijn we vandaag al de speelbal van de grootmachten als het over gas gaat ! en met enkel nog zeer duure en sterk vervuilende gascentrales kunnen we geen kant meer op , dit is Verhofstadt helemaal opnieuw vanwege de vrije markt en alles ging goedkoper worden

  10. Timmy,die tinne is een anarchiste,voor dergelijk wijf mag je het woord fascito niet gebruiken.Fascisme staat voor orde,recht,veiligheid en welvaart,anarchisme staat voor revolutie, chaos,armoede en onveiligheid,daar staat die groene tinne voor,men zegge het voort

  11. dit weet men bij de vivaldioten,ze zullen vechtend over straat rollen en wij,Vlamingen,zullen de gemaakte schulden af betalen.Ik hoop dat BDW en PM achter de schermen het confederalisme voorbereiden,het mag iets kosten.

  12. Officieel moet het “de hen” zijn (neen, niet de kip) – (weer zo’n voorbeeldje van een superintelligent kwiet die het “they” woordje letterlijk uit het engels wil vertalen). De “hen” dus.

  13. In Frankrijk draaien 58 reactoren, en die moeten blijven draaien en zijn eigendom van Engie, dus Frankrijk zal Tinne wel een handje hebben geholpen, Vlaanderen is altijd al een vazalstaat geweest van Frankrijk, en de politiek vult verder zijn zakken en de Vlamingen staan er bij en kijken er naar! Arm Vlaanderen

  14. Probleem is misschien niet zozeer dat in België kernenergie geen toekomst meer heeft( of krijgt…) Maar in gans West-Europa drukken de Groenen hun ideologie door. Nergens komen ze nieuwe kerncentrales (uitgezonderd enkele Scandinavische landen en wie weet Nederland) GROENEN weten zeer goed wat ze niet willen. Alleen: wat willen ze wél gezien het met zon, wind en een paar batterijen NIET zal lukken ? Intussen zetten ze in de groeilanden en nieuwe economische reuzen wél kerncentrales – soms nog geen beetje zoals China. Wij gaan intussen wel “experimenteren” met allerlei toverformules…

Plaats een reactie

Delen