NAVO secretaris-generaal Jens Stoltenberg

Uncategorized

NAVO moet fonds van miljard euro oprichten voor defensie

Wannes Neukermans

De NAVO moet donderdag een fonds oprichten voor de innovatie op defensievlak. De secretaris-generaal van de verdragsorganisatie, Jens Stoltenberg, kondigde aan dat het bedrag van het fonds een miljard euro moet bedragen.

“De bondgenoten zullen tot een miljard euro steken in een fonds van de NAVO voor innovatie”, verklaarde hij toen hij aankwam op de hoofdzetel van de verdragsorganisatie, in Brussel. Daar vindt donderdag en vrijdag de vergadering van de ministers van Defensie plaats. Stoltenberg vindt dat het fonds ertoe moet bijdragen dat de NAVO haar “technologische voorsprong” behoudt op tegenstanders als China en Rusland. Het fonds moet de ontwikkeling van opkomende en disruptieve technologieën versterken.

Tijdens de laatste top van de NAVO, in juni in Brussel, beslisten de staatshoofden en regeringsleiders van de lidstaten om een burgerlijk-militaire innovatie-accelerator (DIANA) en het innovatiefonds op te richten. Dat fonds moet dus formeel worden opgericht donderdag tijdens de vergadering van de defensieministers. Zij moeten ook de eerste NAVO-strategie ooit op vlak van kunstmatige intelligentie goedkeuren.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

2 gedachten over “NAVO moet fonds van miljard euro oprichten voor defensie”

Plaats een reactie

Delen