Airbus A400M (Shutterstock)

Airbus A400M (Shutterstock)

Uncategorized

Ngo’s dagvaarden Vlaamse overheid wegens export vliegtuigonderdelen naar Turkije

Pieter Van Berkel

Vredesactie, CNAPD en Amnesty International starten een burgerlijke kortgedingprocedure tegen de Vlaamse overheid, omdat deze weigert om de onrechtstreekse export van vliegtuigonderdelen naar Turkije stop te zetten.

De Belgische wapenbedrijven Asco Industries, Sonaca en Safran Aero Boosters leveren onderdelen van de motor, vleugels en het landingsgestel van de Airbus A400M, een militair transportvliegtuig dat door Turkije gebruikt wordt.

Volgens de ngo’s zijn die leveringen in strijd met internationale wapenembargo’s. “De Vlaamse regering handelt in strijd met het Vlaams wapenhandeldecreet door transfers toe te staan waardoor militaire technologie in Turkije terechtkomt ondanks bewijs dat daarmee internationale wapenembargo’s geschonden worden”, zeggen de ngo’s in een verklaring.

“Als de regering haar eigen regelgeving niet naleeft, dan hebben we geen andere keus dan de Vlaamse regering te dagvaarden”, klinkt het verder. “Dat Belgische wapenbedrijven onrechtstreeks Turkije blijven bewapenen, is niet alleen immoreel maar ook onwettig.”

Zo is er volgens de organisaties te weinig controle op het eindgebruik van de export. De onderdelen worden in Spanje geassembleerd, om van daaruit naar Turkije uitgevoerd te worden.

“Dat is geen uitzondering”, zeggen de ngo’s. “Uit onderzoek van het Vlaams Vredesinstituut blijkt dat in 70 procent van de Vlaamse wapenexport het eindgebruik niet gecontroleerd wordt. Op die manier komt Vlaamse wapentechnologie terecht in oorlogsgebied en wordt ze gebruikt voor mensenrechtenschendingen. Afwegingen inzake veiligheid, vrede en mensenrechten worden bij het huisvuil gezet ten voordele van economisch gewin.”

Het dossier wordt woensdag ingeleid voor de Nederlandstalige rechtbank van eerste aanleg in Brussel.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Pieter Van Berkel (°1990, Genk) is historicus en volgt de (inter)nationale politiek en 'culture wars' op de voet. Interesse in politiek, geschiedenis, filosofie en religies in al hun vormen. Sciencefictionfanaat.

6 gedachten over “Ngo’s dagvaarden Vlaamse overheid wegens export vliegtuigonderdelen naar Turkije”

  1. Turkije de tirannie aan de grenzen van Europa, de invasie macht op zoek naar Lebenraum in Syrië, Soedan, Ethiopië, Syrië, Libië, Armenië
    , Cyprus, Griekenland en Europa. Het bijna meest onvrije land van de wereld, met 456 babies in de gevangenis, 500.000 gevangenen , meer journalisten als waar ook gevangen, 35% hongerenden, 12,6% invalieden door incest en kinderverkrachting etc. En België zegt nu “ Wir habben es nicht gewusst”

  2. Kogels zijn geen wapens op zich, kolven en geweerlopen ook niet. Met die logica is niks een wapen zolang het niet gebruikt is als wapen of niet is geassembleerd,f zelfs atoombommen niet. Dit is de logica en ethiek die dictators toelaat zich te wapenen en vredelievende staten aan te vallen, en die laffe, weg kijkende geld beluste landen medeplichtig maakt aan een nieuwe Turkse genocide en aanvalsoorlogen.

  3. Het is zelfs geen “Defensiematerieel” ! Als wij het niet zouden leveren : vliegtuigonderdelen en “defensiematerieel” (wapens) dan zou de buitenlandse concurrentie dat wel doen ten bate van hun tewerkstelling.

Plaats een reactie

Delen