Mieke Vogels in het Vlaams Parlement (2014)

Uncategorized

Oud Groen-partijvoorzitter Mieke Vogels: “Alle partijen zijn bang van de kiezer, ook Groen”

Wannes Neukermans

Mieke Vogels is jarenlang één van de grote boegbeelden van Groen geweest. Tussen 1999 en 2003 was ze minister. Later vervulde ze nog twee jaar lang de functie van partijvoorzitter. Nu is ze activiste. In een interview in De Zondag spreekt ze over de klimaatmars, maar ook voor het gevaar van woke en het huidige politieke klimaat.

Vogels is één van de boegbeelden en ambassadrice van de actiegroep ‘Grootouders voor het Klimaat’. Deze groep stapt al van in het begin mee in de klimaatmarsen. “Wij doen al mee met de jongeren van dag één. We helpen zelfs mee organiseren.” Daarnaast is Vogels ook nog de voorzitter van GroenPlus, de seniorenwerking van de partij. Ze drukt dus nog steeds haar stempel op de werking van Groen.

Gascentrales broodnodig, geen weg terug

Op de vraag wat de politiek moet doen tegen de klimaatverandering, antwoordt ze scherp. Zo vindt ze de stelling van Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA), dat niet de regering maar de industrie en wetenschap het klimaat zal redden, flauwekul. “We moeten allemaal handelen: de mensen, de bedrijven en zeker de politiek.” Maar volgens haar is de politiek bang. “Men is te veel bezig met de volgende verkiezingen. Alle partijen zijn bang voor de kiezer, ook Groen”, aldus de oud-partijvoorzitter. Volgens haar zit die angst er te hard ingebakken en werkt die voor veel partijen verlammend. “Maar ze vergissen zich, de politicus die durft, die zal beloond worden door de kiezer.”

ook gaf ze nog aan geen spijt te hebben in 2003 mee de kernuitstap beslist te hebben. “Het is nu of nooit. Er is geen weg terug meer. Zelfs Engie ( de uitbater van de kerncentrales, red ) heeft de knop omgedraaid. Het was vooral onverstandig van de vorige regeringen om geen werk te maken van alternatieven, waardoor we vandaag gascentrales nodig hebben.” Vogels vindt het wrang dat er nu vervuilende gascentrales gebouwd worden, maar noemt dat niet de schuld van Groen. “Ja, en dat is door het getreuzel. Maar kerncentrales proper noemen, vind ik even wrang, hoor. Wat gaan we doen met de enorme afvalberg? Men zou dat ondergronds stockeren, ergens in Dessel. Wat als die site morgen ontdekt wordt door een terreurgroep? Dit is een tikkende tijdbom voor de toekomstige generaties.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

16 gedachten over “Oud Groen-partijvoorzitter Mieke Vogels: “Alle partijen zijn bang van de kiezer, ook Groen””

  1. Tikkende bom voor Generaties- de alternatieven zijn er -maar kunnen de proper Kernenergie ‘Niet vervangen -de hoeveelheid kern afval word tegenwoordig ook hergebruikt om mensen met Kanker mee te bestralen!
    Gas is verboden in woonhuizen en -?Gascentrales voor energie kan dan wel – als men in ‘Duitsland elektriciteit opwekt met –>Bruinkool centrales, dan snap ik dit Echt NIET????

  2. Hebben ze nog niet genoeg misserie gecreëerd, kernenergie is de enige echte oplossing; geen co2 en de kernafval is voor 94% licht radioactieve koolstof die vandaag herbruikt wordt als langlevende vastestof (diamant) batterijen voor de ruimtevaart. Bovendien lopen er testen met bacteriën die leven op radiatie. Groen met een Vogels Mieke, Meyerm de karakterloze en de antidemocraat Jos Geysels verlos ons Heer.

  3. Was dat niet die madam die 430.000€ kreeg om op te stappen uit de politiek? Als je haar politiek palmares ziet na het afscheid van de politiek blijkt dat deze som ook weer eens onder de noemer van graaicultuur door politici is te klasseren.

  4. “Cordon Sanitaire” ? Neen veeleer een “Cordon Discriminatoir”, wegens die decennia lang aanslepende “discriminatie op basis van politieke overtuiging”, wat UNIA één der”beschermde criteria” , discriminatiegronden noemt.

  5. Mieke Volvo was in het verleden grote tegenstander van de bonussen in de banken maar stak toch maar lekker haar uittredingsvergoeding van 432.000 euro in haar zak.Mieke is bezorgd over het feit dat terroristen het kernafval zouden kunnen vinden.Mag ik Mieke er even aan herinneren dat haar partijgenoten in deze (S)Linkse regering op kosten van de belastingbetaler onlangs IS weduwen het land terug binnenvlogen!Hoeveel potentiële terroristen lopen er nu in België rond dankzij het opendeur beleid van haar (belasting)partij?Misschien moest haar partijgenote Tinneke eens even verduidelijken wat haar banden waren met de gaslobby alvorens ze minister(van gas)werd?

  6. Haar enige verdienste: Het dorpje Doel vernietigen, samen met ugly Willockx en Miet Smet. Voor de rest veel blabla en weinig boemboem. Ooit spraken ze in de Antwerpse gemeenteraad af om met de fiets naar het schoon verdiep te rijden en wat deed moe Vogels? Ze reed met haar Volvo tot in de buurt van het stadhuis en haalde daar haar fiets te voorschijn. Veel goeds valt er over haar en de medegroenen niet te zeggen, ze volharden zelfs in hun stommiteiten.

  7. Waar blijft Europa met de studie voor fusie reactie ? Thorium ? De enige koolstof vrije energie voor lange termijn . Wij hebben de knapste koppen van de wereld in dit verband ,maar Europa doet er niets mee . Mensen onderdrukken en bang maken daar is Europa een meester in .

  8. Macrpon zal nieuwe kerncentrales bouwen in Frankrijk,tegen 2030 moet de klus geklaard zijn,een man met een visie.Wij,Vlamingen,kunnen dan electriciteit in Frankrijk kopen via Engie,onze bevoorrading is verzekerd.Nu nog Zemour als President of vice président en de grenzen van Europa gaan dicht.Op Duitsland moeten we toch niet rekenen,die hebben geen leger en zijn woke en softie geworden.Waar is de kracht van de Duitse Ariër,we hebben er ene nodig die opnieuw de weg wijst naar een blank Europa.

  9. O chottekes hier is madam toertjes weer terug , jaren geleden haar biezen gepakt met 460.000 euro afscheidspremie en nu staat die daar terug ? eu zit ze daar terug ! was het niet genoeg nog eens proberen .

Plaats een reactie

Delen