In Brussel is het gebruik van het CST nu al verplicht om op café te gaan (Belga)

In Brussel is het gebruik van het CST nu al verplicht om op café te gaan (Belga)

Binnenland politiek

Politiek wil meer gebruik coronapas in Vlaanderen, N-VA weigert

Damien Segers

Aan de start van de zogenaamde vierde golf neemt de druk toe om ook in Vlaanderen, na Wallonië en Brussel, intensiever gebruik te maken van de coronapas, zo meldt VRT NWS. Daar is deze nu al verplicht om bijvoorbeeld op café of restaurant te gaan, wat eerder al leidde tot incidenten.

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) antwoordde in De Kamer op vragen over de voorspelde vierde coronagolf in Vlaanderen. Ministers en Kamerleden uitten daar hun zorgen over de mogelijke stijging van de ziekenhuisopnames. Vandenbroucke herhaalde daarop dat we meer moeten inzetten op vaccinatie, ventileren en mondmaskers. Ook extra gebruik van de coronapas, of Covid Safe Ticket (CST), zou een mogelijke strategie zijn om “veilig vrij te zijn“, aldus de minister. Van een lockdown is momenteel nog geen sprake.

Dat de minister hamert op vaccinatie, is opmerkelijk. Het is vooral in Wallonië en Brussel waar deze sputtert. Zo is bijna 91 procent van de twaalfplussers in Vlaanderen volledig gevaccineerd. In Wallonië ligt dit cijfer op net geen 79 procent. Brussel hinkt nog verder achterop met 63,8 procent van de twaalfplussers die volledig gevaccineerd is.

N-VA weigert voorlopig coronapas, coalitiepartners keren kar

Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) is geen fan van een verplichting van de coronapas. Hij verwijst naar de uitermate hoge vaccinatiegraad in Vlaanderen. Coalitiepartner CD&V denkt daar anders over, wat duidelijk werd uit de opmerking van Kamerlid Franky Demon “CD&V maakt zich enigzins ongerust. Het CST is wat ons betreft een middel bij uitstek om op een veilige manier te kunnen blijven genieten van onze vrijheden. Gebruik van het CST staat niet gelijk aan een pasjesmaatschappij” verklaarde hij. Ook Open VLD deelt die mening. Zo verklaarde voormalig minister van Volksgezondheid Maggie De Block dat ze het gebruik van de coronapas in Vlaanderen nodig acht. Eerder nog triomfeerde Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open VLD) op sociale media dat in Vlaanderen “geen pasjesmaatschappij nodig is“. Maar zijn partij en CD&V pleiten nu toch openlijk voor de invoering van de coronapas.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Damien Segers is masterstudent geneeskunde met een breed interessegebied. Zo focust hij zich naast gezondheid en wetenschap onder andere op politieke ontwikkelingen in Duitsland. 

8 gedachten over “Politiek wil meer gebruik coronapas in Vlaanderen, N-VA weigert”

  1. Ik ben 2x ingeënt. Ik heb dus een geldige Coronapas. Zal waarschijnlijk ook gaan voor een derde prik. 92% van de + 12 jarigen is in Vlaanderen gevaccineerd. Waar zit nu het probleem ? Wat is dan de bedoeling dan geweest van heel die vaccinatiestrategie ? 3 dagen geleden was alles nog in orde en nu grote paniek ! Wat zit hier achter, van waar wordt heel dat opbod aan maatregelen gestuurd. Wie heeft bij al die paniek aanwakkeren voordeel ?

  2. De politieke marionetten voeren hun bevelen uit. NVA sputtert pro forma nog een beetje tegen. De bevolking in dit land sputtert helemaal niet en laat zich gedwee naar de afgrond leiden. Tegen 2024 zullen ‘verkiezingen’ ofwel afgeschaft, ofwel zodanig gemanipuleerd zijn dat stemmen geen enkele zin meer heeft. Wedden?

  3. Terecht ! Wat is de volgende stap van het Repressie apparaat, een Corona pas tonen vooraleer even op de porseleinen troon te mogen resideren op ’t knusse, allerkleinste kamertje ?

Plaats een reactie

Delen