Pro-life-demonstratie verstoord in Oostenrijk

Archiefbeeld. Shutterstock

Cultuuroorlog

Pro-life-demonstratie verstoord in Oostenrijk

Sonja Dahlmans

In de Oostenrijkse hoofdstad Wenen werd deze week een pro-life-demonstratie georganiseerd. Leden van onder andere Antifa verstoorden de demonstratie met antichristelijke leuzen en beledigingen.

Ongeveer 2.500 mensen waren bijeengekomen voor een zogenaamde Mars voor het Leven. Dit is een jaarlijks terugkerende manifestatie die in verschillende Europese landen wordt gehouden. Doorgaans is het een vreedzame demonstratie voor de rechten van het ongeboren kind. Deelnemers aan de mars werden echter tegengehouden door tegendemonstranten die blokkades opwierpen. Leden van Antifa, studentengroepen en andere tegenstanders probeerden de demonstratie zo te verstoren.

De deelnemers aan de mars werd toegeroepen dat ze “fundamentalisten” zouden zijn. Ook riepen tegenstanders: “Als Maria abortus had ondergaan, waren wij van jullie verschoond gebleven” en “Maria had waarschijnlijk niet voor abortus gekozen, maar zij had graag de keuzemogelijkheid gehad”. Anderen riepen “Weg met de staat en het patriarchaat”. Het merendeel van de Antifa-leden hield het gezicht bedekt.

Volgens Jan Ledóchowski, woordvoerder van Christen Democratie, is de agressie van tegendemonstranten de afgelopen jaren toegenomen. Zo zou de studentenorganisatie ÖH niet accepteren dat er studenten met een andere overtuiging zijn. Ledóchowski heeft een formele klacht ingediend tegen de pro-abortusgroepen.

Het is niet de eerste keer dat organisaties als Antifa de Mars voor het Leven verstoren. In 2019 werden in Zwitserland al eens politieagenten aangevallen die probeerden deelnemers aan de mars te beschermen tegen geweld. Twee agenten raakten daarbij gewond. In 2017 werd een soortgelijke Mars voor het Leven afgelast vanwege bedreigingen. In het Verenigd Koninkrijk ontvingen studenten die tegen abortus zijn doodsbedreigingen.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Sonja Dahlmans (°1968) is een Nederlandse theologe gespecialiseerd in oosters-orthodox christendom. Ze werkt momenteel een master islamitische theologie af aan de Melbourne School of Theology.

6 gedachten over “Pro-life-demonstratie verstoord in Oostenrijk”

  1. Geen kennis hiervan hebbende toch eens het verschil in betekenis opgezocht. Blijkbaar spreekt men van ‘foetus’ tot de bevalling. Een ‘ongeboren baby’ is dus een ‘foetus’.

Plaats een reactie

Delen