Betogers bij een eerder protest in augustus.

Betogers bij een eerder protest in augustus.

Uncategorized

Protest in Italië na invoeren vaccinatieplicht

Damien Segers

Na het invoeren van een vaccinatieplicht tegen het coronavirus en bijhorende vaccinatiepaspoort zijn protesten uitgebroken in Italië. Vrijdag werd voor alle Italianen die voor private bedrijven of de overheid werken de vaccinatie verplicht. Wie niet gevaccineerd is of recent getest, mag niet gaan werken en wordt niet betaald. Zo meldt de Nederlandse publieke omroep NOS

In onder andere de noordelijke stad Trieste werd geprotesteerd. Daar kwamen meer dan 5000 betogers op straat en naar de haven. De Italiaanse media bericht ook dat er een bovengemiddeld ziekteverzuim was op vrijdag bij bedrijven

Ook in Rome kwamen de mensen op straat. De vele iconische pleinen werden vrijdag bevolkt door ontevreden Italianen. Meer dan duizend politie- en bewakingsagenten zijn opgetrommeld om het grote Circus Maximus te beveiligen. Daarnaast was er ook protest en oproer in Napels, Catanië, Ancona, Trente, Turijn en Milaan.

Plicht ondanks gunstige cijfers

De “Groene Pas” is ingevoerd door de regering van onafhankelijke premier Mario Draghi, ondanks goede cijfers. Sinds de start van de vaccinatiecampagne in Italië zijn al meer dan 80 procent van alle Italianen gevaccineerd, en de cijfers qua besmettingen, opnames en sterfgevallen zijn niet hoog.

Italië was aan het begin van de pandemie het eerste Europese land dat drastische lockdownmaatregelen nam. De overheid verbood daar alle niet-essentiële verplaatsingen in Noord-Italië op 8 maart. De rest van Europa volgde binnen enkele weken dat voorbeeld. Met de invoering van de vaccinatieplicht neemt Italië zo weer het voortouw qua ingrijpende maatregelen. Eerder waarschuwden politieke analisten reeds voor het afglijden naar totalitarisme in naam van de gezondheid. Het valt echter af te wachten of het protest van vrijdag een invloed zal hebben op de handhaving van de vaccinatieplicht.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Damien Segers is masterstudent geneeskunde met een breed interessegebied. Zo focust hij zich naast gezondheid en wetenschap onder andere op politieke ontwikkelingen in Duitsland. 

3 gedachten over “Protest in Italië na invoeren vaccinatieplicht”

  1. Via Italië kwam het virus vanuit China Europa binnen. De Italiaanse regering deed er alles aan op het virus te verspreiden, niet alleen op het eigen grondgebied, maar in gans Europa. Nu neemt, gesteund door Salvini, deze regering dictatoriale maatregelen die de gezonheid van de eigen bevolking stevig op de helling zetten. Ik hoop dat een revolutie heel deze regering, inclusief Draghi en Salvini, voorgoed van de kaart veegt. En dat Meloni een meer democratische politiek zal voelen, wat af te wachten valt.

  2. Gesteund door Salvini? Op welke planeet heb jij de afgelopen maanden geleefd? Salvini levert opvallend vaak kritiek op premier Draghi. Salvini zet bijvoorbeeld vraagtekens bij de invoering van de verplichte coronapas op de werkvloer. (Bron: De Telegraaf)

Plaats een reactie

Delen