Illegalen aan de grens tussen Wit-Rusland en Polen (Beeld: Twitter)

Illegalen aan de grens tussen Wit-Rusland en Polen (Beeld: Twitter)

Uncategorized

Recordaantal illegalen komen via Wit-Rusland Europa binnen

Damien Segers

Via Wit-Rusland komen nog steeds illegalen uit Irak en Syrië Europa binnen. Eens in Polen migreert een groot deel verder naar Duitsland. De Duitse politie melde donderdag dat er al 5.665 personen illegaal het land zijn binnengekomen via de route door Wit-Rusland. Zo bericht het Duitse conservatief weekblad Junge Freiheit

Wekenlang heeft de machthebber van Wit-Rusland, Alexander Loekasjenko, massa’s migranten naar de grenzen met Litouwen, Letland en Polen gestuurd om als wraak voor de sancties druk uit te oefenen op de Europese Unie. Die sancties kwamen er na de gedwongen landing van een Ryanair-vliegtuig op de luchthaven van hoofdstad Minsk eind mei, om criticus Roman Protasevitsj en zijn vriendin te kunnen aanhouden.

Als reactie op de opgelegde sancties versoepelde Loekasjenko de grenscontroles.“We hielden migranten en drugs tegen – nu ga je ze zelf maar vangen en opeten“, zei hij. Zo verleent Wit-Rusland vereenvoudigde of visumvrije toegang tot Minsk aan onder meer Syriërs, Afghanen en Irakezen. Hierna kunnen ze probleemloos naar de EU-grens verder gaan.

De wraakactie van Loekasjenko heeft er nu toe geleid dat reeds 5.665 illegalen Duitsland hebben betreden. Ter vergelijking: in augustus werden 474 van dergelijke illegale binnenkomsten geregistreerd, in september waren het er al 1.903. Op twitter is te zien hoe aan de grens met Polen en Wit-Rusland vluchtelingen de barrière die hen tegenhoudt proberen af te breken.

Duitse politici roepen echter op om niet in paniek en hysterie te vervallen. “Sommigen roepen ook het spookbeeld op van 2015 en 2016, toen miljoenen mensen naar Europa en ook naar Duitsland kwamen. We hebben het nu over 10.000 tot 15.000 mensen die in Minsk zijn. Van 4.000 tot 4.500 die tot nu toe naar Duitsland zijn gekomen. Dit zijn totaal verschillende cijfers. Dat is nog niet wat we hier een paar jaar geleden hadden. Houd daarom het hoofd kalm” , aldus Duits parlementslid Stephan Thomae (FDP).

Eerste maal stijgende asielaanvragen sinds 2016

De massale doorstroom aan illegalen via Wit-Rusland leidt tot een toenemend aantal asielaanvragen. Voor het eerst sinds 2016 is er een stijging van het aantal asielaanvragen voor het lopende jaar. Alleen al tussen januari en september werden in Duitsland 100.278 eerste asielaanvragen ingediend. In het hele vorige jaar waren er 102.581 eerste aanvragen.

Verder lopen de eerste opvangcentra vol. Zo melde de aan Polen grenzende Duitse deelstaat Saksen dat de plotselinge en sterke toename van het aantal aankomsten betekent dat de bestaande opvangcapaciteiten hun limiet bereiken.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Damien Segers is masterstudent geneeskunde met een breed interessegebied. Zo focust hij zich naast gezondheid en wetenschap onder andere op politieke ontwikkelingen in Duitsland. 

4 gedachten over “Recordaantal illegalen komen via Wit-Rusland Europa binnen”

  1. heel juist maar de hypocriet bedriegende leugenaars politiekers genoemd vullen hun zakken en laten het verloederen en kijken weg van de myserie Europa is de ondergang van alles

Plaats een reactie

Delen