Rousseau pleit voor verlaging energiefactuur: "Ons beleid trekt op geen kloten"

Federaal minister van Klimaat Zakia Khattabi (Ecolo). Photo News

Uncategorized

Rousseau pleit voor verlaging energiefactuur: “Ons beleid trekt op geen kloten”

Anton Schelfaut

Vooruit-voorzitter Conner Rousseau maakt zich sterk dat de federale regering werk zal maken van een verlaging van de energiefactuur. “De energiefactuur ligt hier 75 procent hoger dan in Nederland. Omdat ons beleid op de kloten trekt”, hekelt hij in een interview met Het Nieuwsblad.

Voor Rousseau is er geen enkel dossier zo belangrijk als de hoge energiefacturen. “Die zullen met 700 euro stijgen op jaarbasis. Dat is voor veel mensen het verschil tussen verzuipen en overleven. En ik vind niet dat een overheid mensen mag laten verdrinken.”

De federale regering is het al eens over het uitgebreid sociaal tarief en accijnzen, maar dat vindt Rousseau niet genoeg. “Wij zeggen: de regering mag niet rijker worden van de energiecrisis. Wij willen de btw op 6 procent, andere partijen in de regering zijn daar geen voorstander van. Dat is jammer, maar wij zijn constructief. Hogere prijzen voor gas en elektriciteit betekenen ook meer inkomsten voor de staatskas. Die meerbetalingen moeten terugvloeien naar de bevolking. Ik zal pas content zijn als we die energiefactuur kunnen terugdringen voor een grote groep.”

“Eigen energie eerst”

Volgens experts zullen de stijgende energieprijzen ook weer dalen, maar “zelfs dan liggen ze nog altijd veel hoger dan vroeger”, aldus Rousseau. “Energie kost hier 75 procent meer dan in Nederland. Die zitten op dezelfde internationale markt als wij, hé. Dat is gewoon omdat ons beleid op geen kloten trekt. We moeten durven te kiezen. Make your choice, love your choice. Die keuze moet voor mij hernieuwbare energie zijn. Die is properder, dan zijn we minder afhankelijk van het buitenland. Eigen energie eerst, zou je kunnen zeggen”, besluit hij.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

10 gedachten over “Rousseau pleit voor verlaging energiefactuur: “Ons beleid trekt op geen kloten””

  1. “Ons beleid trekt op geen kloten”, maar het is wel nog voor de komende jaar dat Huts en Co miljarden aan zonnepanelensubsidies en Vdlanotte zijn windmolensubsidies voor de belastingbetaler zullen blijven, dankzij zijn partij.

  2. Tja, en wie zat er achter die rotzooi ?
    Stevaert met zijn groene subsidies,
    Freyaake VdB met haar certificaten.
    Johan Vandeculotte met zijn btw-verlaging, oeps indexobstructie en faling van zijn windmolenparkske.
    En dan spreken we niet van Bruno die met datummanipulatie miljoenen euro fraudeerde.
    They fuck and suck, we get fucked…
    En Connaarke Castaarke wijst weer naar de anderen.

  3. Die hoge energieprijs is het resultaat van twintig jaar wanbeleid: 1) Energie/verwarming/licht is geen luxeproduct, de BTW had allang naar 6 procent moeten dalen. 2) Met het handhaven van de bestaande kerncentrales en het bijbouwen van een stuk of vier kerncentrales inplaats van windmolens te laten draaien op subsidies en ‘gouden’ zonnepanelen die na tien jaar versleten zijn hadden we allang een goedkope, veilige, niet vervuilende en betrouwbare elektriciteitsvoorziening kunnen hebben met ruimte voor elektrische verwarming, elektrische wagens en productie van waterstof. Nee, Connerke, uw partij en alle andere beleidspartijen hebben er een zootje van gemaakt. Nog een geluk dat ‘bandiet’ Poetin zo vriendelijk is zijn gas- en olieproductie wat te willen opdrijven om de prijs toch enigszins te drukken. Bij mij zou het niet waar zijn.

  4. Dat ons beleid “op geen kloten trekt” dat weten wij al decennia lang. ’t Is daarom dat wij hier de hoogste belastingen en de laagste pensioenen hebben en waar beroepsluiaards van in de wieg tot in het graf kunnen blijven parasiteren.

  5. Er zijn zo van die politici die stilaan meer BV zijn dan politicus.
    In de grote politieke discussies horen we hem amper.
    Tijdens het Voka-debat moest hij na een vraag over de pensioenplannen van PS-minister Lalieux eerst nog eens overleggen met Frank.
    We lezen dubbelinterviews met zijn bomma, zijn moeder, zijn zus, zijn rechtse broer, zijn vader en Deborah de caissière.
    Het optreden van Rousseau in de ‘De Cooke & Verhulst Show’ en zijn mening over wie de Bond-girls van de Wetstraat zijn.
    Rousseau mag eindelijk wel eens indruk gaan maken met een inhoudelijk discours, maar dat zal wel te hoog gegrepen zijn voor die sukkel.
    Hij gaat dezelfde weg op als die Limburger uit Hasselt die er ook de brui heeft aan gegeven.

Plaats een reactie

Delen