Salah Abdeslam (links én rechts)

Uncategorized

Salah Abdeslam moet getuigen over rol Nederlander in aanslagen Parijs

Wannes Neukermans

Salah Abdeslam, de enige overlevende van het terroristische commando dat in 2015 de aanslagen in Parijs uitvoerde, is als getuige te horen over de rol van een 31-jarige Amsterdammer bij diezelfde aanslagen. Dat besliste de Rotterdamse rechtbank donderdag.

Het Nederlands parket verdenkt Anass A. ervan betrokken te zijn met de levering van de vuurwapens. Die zijn naar verluidt gebruikt tijdens de extreme moslimaanslagen van Parijs in 2015 en van Brussel in 2016. Volgens het Openbaar Ministerie fungeerde de man als bemiddelaar tussen een Belgisch lid van zijn familie, Ali el H., en een Nederlandse wapenhandelaar. Daarom wordt hij verdacht van medeplichtigheid aan een terroristische organisatie. Het OM weet echter niet zeker of Anass A. met zekerheid wist waar de wapens voor dienden.

Met tranen in de ogen voor de rechter

Sinds de laatste zitting in 2019 is de Nederlander op vrije voeten. Volgens zijn advocaat heeft hij ook werk gevonden. Annas A. beweert zelf onschuldig te zijn en nooit wapens geleverd te hebben. Met tranen in zijn ogen vertelde hij de rechter twee jaar geleden “tegen alle terroristen te zijn”.

Het Openbaar Ministerie beweert dat de drie wapens – met de bijnaam “Clio” – in gesprekken op een instant messaging-app teruggevonden op 28 oktober bij Nederlandse wapenleveranciers in Rotterdam. Een van die wapens vonden speurders later terug in Brussel, op een locatie waar Salah Abdeslam onderdook na de aanslagen.

Door Abdeslam en vijf andere getuigen op te roepen hoopt de advocaat van Annas A. de onschuld van de Nederlander te bewijzen. Voor hem is het Belgische familielid van Anass A. de belangrijkste schakel in deze affaire. “Zonder hem zouden we hier vandaag niet zijn.” De zaak wordt op 16 december verder behandeld.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

1 gedachte over “Salah Abdeslam moet getuigen over rol Nederlander in aanslagen Parijs”

Plaats een reactie

Delen