Het Klein Kasteeltje (Photonews)

Het Klein Kasteeltje (Photonews)

Uncategorized

Sprake van nieuwe asielcrisis

Pieter Van Berkel

Er is op dit moment sprake van een nieuwe asielcrisis. Dat bevestigt commissaris-generaal voor de Vluchtelingen en Staatlozen Dirk Van den Bulck in De Ochtend op Radio 1. Het aantal asielaanvragen zit op het hoogste niveau sinds de asielcrisis van 2015.

Van de Bulck vindt het evenwel voorbarig om van een grote crisis te spreken. Net vandaag legt het personeel van het klein Kasteeltje in Brussel het werk één dag neer om te protesteren tegen de tsunami aan asielaanvragen. De commissaris-general erkent dat het aantal verzoeken in ons land toeneemt en dat er een plaatstekort is. Ook is er sprake van een personeelsgebrek, al is het aantal beslissingen intussen wel toegenomen.

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) pleit voor een effectieve toeppassing van de Dublin-regels. Er is een sterke toename van de secundaire migratie binnen Europa.

In 2019 en 2020 vroegen 1.829 mensen die elders erkend waren asiel aan. Dit jaar gaat het nu al om 1.034 mensen.“Dit ondergraaft echt ons asielsysteem, het is totaal onlogisch dat mensen die elders erkend zijn en dus veilig zijn opnieuw asiel aanvragen en automatisch opgevangen moeten worden. Opvangplaats moet gaan naar wie dat nodig heeft”, zegt Mahdi.

Asielquota

Bij oppositiepartij N-VA vindt men het onbegrijpelijk dat de regering net nu pro-actief Syriërs en Afghanen hervestigde. “Het personeel van Fedasil heeft geen andere keuze in deze situatie”, zegt Kamerlid Theo Francken. “De paars-groene regering vloog in augustus 420 Afghanen binnen vanuit Kaboel en 237 Syriërs via hervestiging. Dat terwijl onze asielopvang op dat moment al propvol zat. Ik vraag staatssecretaris Mahdi dan ook om de boekpromotie even opzij te zetten en zich te focussen op deze nieuwe asielcrisis.”

Francken pleit voor het invoeren van asielquota. “Breid zo snel mogelijk de online ontradingscampagnes uit en voer terug asielquota in”, klinkt het. “Maar op het einde van de dag weet de staatssecretaris ook dat het dweilen met de kraan open is tot we kiezen voor dé oplossing, het Australische migratiemodel.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Pieter Van Berkel (°1990, Genk) is historicus en volgt de (inter)nationale politiek en 'culture wars' op de voet. Interesse in politiek, geschiedenis, filosofie en religies in al hun vormen. Sciencefictionfanaat.

2 gedachten over “Sprake van nieuwe asielcrisis”

  1. Beginnen met incompetente en criminele (kw)allochtonen, (kn)allochtonen, (gebr)allochtonen en (hal)allochtonen buiten te zetten:
    – Sammy Madness
    – She-man Kouwekip
    – Dyab abou NoNo
    – Zakhi Katthabi
    – Elio Fellatio
    – Egberto Lafaerdo
    – Mallexandro DeCrooPorno- Dellai
    – Carlos Mestkeveros
    – Connardos Castaardos Vamosvooruitos
    – Tonios Voorzorgos Immo-klos
    – Willios en Hildos Waterclaesetos
    – Alexandros-nep-Vivaldosklojos
    – et les restos dos Closet-Vee-L-Dos, MeRdos, TjeevenSmos, CorruPSios et CorruPSspa.

Plaats een reactie

Delen