Duizenden mensen protesteren tegen uitbreiding abortuswet in Madrid

Foto: Twitter.

Uncategorized

Stad Gent wil inburgeringstraject voor nieuwkomers zelf betalen

Anton Schelfaut

Het Gentse stadsbestuur wil het bedrag dat nieuwkomers zelf moeten bekostigen voor hun inburgeringscursus – minstens deels – terugbetalen. Dat zegt schepen van Inburgering Astrid De Bruycker (Vooruit) in Het Laatste Nieuws. Tot dusver was de opleiding gratis, maar de Vlaamse overheid wil er binnenkort 360 euro voor vragen. De werkelijke kost loopt op tot 4.500 euro.

Voor Vlaams Belang-fractieleider Johan Deckmyn zijn de plannen van Stad Gent “onaanvaardbaar”. “Dit is volledig het omgekeerde signaal en het is bovendien hallucinant dat een lokaal bestuur – met twee Vlaamse regeerpartijen dan nog – nu actief het Vlaamse niveau wat gaat beginnen ondermijnen”, klinkt het.

Deckmyn meent dat alle plichten voor nieuwkomers zo weer op de helling komen te staan. “De 360 euro die nieuwkomers zouden moeten betalen, was al vooral symbolisch en nu wil het paars-groene stadsbestuur van Mathias De Clercq zelfs dit stukmaken. Ik begrijp ook niet goed hoe Open Vld – dat toch mee in de Vlaamse Regering zit – nu op Gents niveau het Vlaamse regeerakkoord gaat ondermijnen. En naar verluidt zit de Vlaamse regeerpartij CD&V toch ook in de Gentse coalitie?”

“Onrechtvaardig”

Voorts noemt Deckmyn het plan van schepen De Bruycker “bijzonder onrechtvaardig”. Hij wijst op de schuldenberg van de Stad Gent, die reeds meer dan 1 miljard euro bedraagt. “Het alles-gratis-voor-migranten-beleid is een deel van het probleem en is niet in overeenstemming met een billijke integratie-inspanning”, hekelt Deckmyn. “Dat de Vlaamse overheid een heel klein beetje lasten op rug van de belastingbetaler verwijdert, om dan de lokale, Gentse overheid deze last weer te zien toepassen, is hemeltergend. Integratie hoort niet vrijblijvend te zijn: we vragen aan nieuwkomers om zich aan te passen. En een kleine financiële bijdrage die slechts een fractie dekt van de werkelijke kost mag niet te veel gevraagd zijn.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

3 gedachten over “Stad Gent wil inburgeringstraject voor nieuwkomers zelf betalen”

  1. Het Gentse stadsbestuur gaat de inburgeringscursussen gedeeltelijk zelf bekostigen. Bedoelen ze niet dat de belastingbetaler deze kosten zal moeten dragen… Maar ja met Vooruit gaan we alleen maar achteruit.

Plaats een reactie

Delen