Illustratief. Foto Photonews

Illustratief. Foto Photonews

Uncategorized

Steeds meer Frans in Vlaanderen

Wijnand Meeus

Er wordt meer en meer Frans gesproken in Vlaanderen. Dat blijkt uit de statistieken van Kind & Gezin. Volgens de dienst stijgt het aantal moeders dat Frans spreekt tegen hun jonggeborenen van 4,2% in 2005 tot 6,4% in 2020. Vlaams-Brabant is de Vlaamse provincie waar de Franse taal het meest gebruikt wordt.

Bijna een kwart van de kinderen in Vlaams-Brabant worden in het Frans opgevoed. In de zes faciliteitengemeenten rond Brussel wordt de 50% overschreden: Linkebeek (78,6%), Drogenbos (76,6%), Wezembeek-Oppem (72,7%), Kraainem (69,9%), Sint-Genesius-Rode (65%) en Wemmel (59,1%). In tien andere Vlaams-Brabantse gemeenten komt het Frans op de eerste plaats ook al is het Nederlands er de enige officiële taal:  Sint-Pieters-Leeuw (59,1%), Beersel (48,7%), Dilbeek (48,6%), Zaventem (47%), Machelen (43,9%), Overijse (43,9%), Tervuren (39,4%), Asse (38%), Vilvoorde (37,7%) en Grimbergen (37,2%).

De laatste officiële talentelling vond plaats in 1961. Maar door de cijfers van Kind & Gezin kan er toch een overzicht gegeven worden van het Frans in Vlaanderen. Uit de cijfers van Kind & Gezin blijkt dat vorig jaar 30% procent van de moeders een andere taal dan het Nederlands gebruikte tegenover hun kind.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wijnand Meeus is een scout in hart en nieren met een grote passie voor recht. Voor PAL NWS volgt hij mee justitie en binnenlandse politiek.

15 gedachten over “Steeds meer Frans in Vlaanderen”

  1. Wat hadde gedacht ? Als zelfs den Grooten Vlaemschen Voorman De Wever in Brussel alleen maar Frans spreekt (wauwelt) met zijn francophone kollega’s… wat zou je dan willen?

  2. Ik ben grootgebracht op de taalgrens en woon er nog steeds ; het verergerd er gewoonweg alle jaren meer en meer
    en bij zowat alles ; scholen , bakkers ,Gr warenhuizen – restaurants ,noem het maar op –
    het is zoals een olievlek die zich langzaam verspreid op het water – durf je ertegen in gaan , en vraag je respect voor uw taal op Nederlandstalig grondgebied ,wordt je uitgemaakt van Fachist – of Racist ,
    Wij Vlamingen hebben ook veel aan ons eigen te danken – als iedereen nu eens voet bij stuk houd , dan is dit probleem op 2 jaar tijd opgelost – MAAr zoals heel ons bestaan lang – zijn wij Vlamingen lammetjes(onderdanig) en ondergaan we het lot –

  3. Vlamingen dragen bij aan het probleem door altijd maar aan te passen aan de persoon wie geen Nederlands praat.
    We moeten consequent NL spreken, ook tegenover Franstaligen/Engelstaligen.

  4. “dat vorig jaar 30% procent van de moeders een andere taal dan het Nederlands gebruikte”.
    Is niet noodzakelijk franskiljons, zal eerder een taal van subculturen van over de middellandse zee zijn nietwaar.

  5. De faciliteitengemeenten zijn het Brussel van vroeger en heel Vlaams-Brabant zijn de faciliteitengemeenten van vandaag. Het Brussel van morgen stopt overigens niet bij Vlaams-Brabant. De Vlaming voelt zich te beschaamd om zijn taal, cultuur en grondgebied te beschermen. Stel je voor dat ze je een racist zouden noemen. Dan hoeft ie ook geen eigen taal, cultuur en grondgebied meer te hebben, denk ik dan.

  6. In Tervuren is de N-VA burgemeester (200 stemmen) een ex- OVLD’er. Ook aldaar is het Vlaams profiel van de partij verdampt onder invloed van haar coalitiepartners. Zelfde fenomeen in Antwerpen en diverse andere locaties.

  7. we moeten Nederlands spreken in Vlaanderen en fier zijn als we meerdere talen spreken.In Spanje moet je ook geen Nederlands spreken als je iets wil bestellen,wij zijn effectief te mak.

  8. Ik erger me dikwijls aan de slechte gewoonte van veel Vlamingen om overvloedig termen zoals “ça va”, “merci”, “bon” enzovoorts te gebruiken. Is het Nederlandse equivalent soms niet goed genoeg ? Of nog zoiets : het onmiddellijk overschakelen op Frans in een gemeente als De Panne, waar veel Fransen in de horeca helpen. Veel van die Fransen zijn echt bereid een mondje Nederlands aan te leren. Help ze daarbij.

  9. Wat is er mis met de vraag om onze taal op ons grondgebied te respecteren? Soumission, mevrouw Liesbeth? Vraag maar aan iedere Marokkaan of Turk, hoe belangrijk hun taal is. Na vier generaties spreken ze nog altijd beter hun taal, dan de taal van de gemeenschap waarvan ze beweren deel uit te maken en jij haalt je schouders op?

Plaats een reactie

Delen