Ter illustratie (Shutterstock)

Ter illustratie (Shutterstock)

Uncategorized

Studie bevestigt: mogelijk hersenschade na coronabesmetting

Damien Segers

COVID-19, de ziekte die veroorzaakt wordt door besmetting met het coronavirus, kan leiden tot hersenschade. Zo kan het virus de kleine bloedvaten van de hersenen aantasten. Dat melden wetenschappers in het toonaangevende medisch vakblad Nature Neuroscience.

Het onderzoek in kwestie werd donderdag gepubliceerd. De onderzoekers bevestigen dat het virus naast de longen ook bepaalde hersencellen kan aanvallen. Specifiek zou het gaan om het dunste en onderste laagje cellen van de hersenbloedvaten, endotheel genaamd. Het coronavirus kan specifiek deze laag aanvallen, omdat ze bepaalde eigenschappen deelt met de cellen van de longen. De toegangspoort van het virus, de ACE2 receptor, komt namelijk ook tot uiting op deze bloedvaten. Bij beschadiging van het endotheel komt de zuurstofvoorziening van de hersenen in gevaar. Ook zou dit kunnen leiden tot zeer kleine hersenbloedingen.

Bij veel covidpatiënten die ernstig ziek waren, komen neurologische en psychiatrische klachten voor. Dit gebeurt vaak nadat de besmetting al voorbij is. Zo hebben patiënten vaak last van depressieve en angstige symptomen, slechte slaap, migraineachtige hoofdpijnen en zelfs ontsteking van het ruggenmerg. De studie in Nature biedt nu een mogelijke verklaring voor veel van deze klachten.

Schade mogelijk omkeerbaar

Het onderzoek naar hersenschade bij covid-19 is zorgwekkend, maar de onderzoekers zeggen dat er geen reden tot grote paniek is. Zo verklaarden onderzoekers dat de schade onder andere bij proefdieren al bewezen omkeerbaar is. Verder bewijst deze studie enkel dat hersenschade mogelijk is bij ernstige gevallen. Het is niet zeker dat mensen die een lichte of matige besmetting doormaken, ook gevaar lopen.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Damien Segers is masterstudent geneeskunde met een breed interessegebied. Zo focust hij zich naast gezondheid en wetenschap onder andere op politieke ontwikkelingen in Duitsland. 

8 gedachten over “Studie bevestigt: mogelijk hersenschade na coronabesmetting”

  1. Ik denk dat deze “studie bevestigd” dat vele van de zogezegde experten en regerende politici reeds een besmetting met covit 19 gehad hebben. Afgaande op wat ons het laatste jaar en 8 maanden werd voorgehouden, en aan maatregelen die werden opgelegd op staf van (hoge) boette bij het niet naleven. Onnodig te vermelden dat het circus ondertussen weer helemaal op gang is getrokken. Je kan je terecht afvragen: wat hebben alle “voorspellingen” en maatregelen van experten en politici opgeleverd?

Plaats een reactie

Delen