Ter Illustratie

Ter Illustratie

Uncategorized

Terreur Kongsberg: dader reeds langer bekend bij politie als radicale bekeerling

Damien Segers

De schutter die in de Noorse stad Kongsberg vijf mensen doodde met pijl en boog, was reeds langer bekend bij de politie. De 37-jarige Deen is intussen aangehouden. Hij zou alleen gehandeld hebben. De man had zich bekeerd tot de islam, en stond als geradicaliseerd bekend. Zo meldt De Standaard

De schutter die woensdagavond in Kongsberg vijf mensen om het leven bracht, had eerdere veroordelingen. Zo kreeg hij in 2012 een voorwaardelijke celstraf van 60 dagen wegens diefstal en gebruik van verdovende middelen. Uit gerechtspapieren blijkt dat de dader eerder ook voor gelijkaardige feiten veroordeeld is. De politie had de man in 2021 wegens melding van radicalisering ook onderzocht. Naast de feiten van woensdag en de eerdere veroordelingen zou er ook een zaak van bedreigingen tegenover zijn ouders zijn.

Terreur bevestigd door politie

In een persbericht verklaart de Noorse politie dat het om een terreurdaad gaat. Verder onderzoek zal uitwijzen wat het exacte motief was. Het dreigingsniveau in Noorwegen stijgt niet. De waakzaamheid blijft echter hoog: verdere aanslagen door islamisten of rechts-extremisten zijn volgens de politie niet uitgesloten. De Noorse minister-president Erna Solberg liet woensdagavond al weten dat de politie de situatie onder controle heeft. De daad van terreur werd alvast als wreed en brutaal veroordeeld door vele Noorse politici.

De aanval roept in Noorwegen nare herinneringen op. Ongeveer 70 kilometer ten noordoosten van de getroffen stad ligt het eiland Utoya, waar tien jaar geleden de terrorist Anders Breivik 69 mensen vermoordde. Het voorval woensdag is de eerste daad van terreur in Noorwegen sindsdien.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Damien Segers is masterstudent geneeskunde met een breed interessegebied. Zo focust hij zich naast gezondheid en wetenschap onder andere op politieke ontwikkelingen in Duitsland. 

8 gedachten over “Terreur Kongsberg: dader reeds langer bekend bij politie als radicale bekeerling”

  1. Kort na de feiten toen er nog weinig gekend was stond het op de site van de vrt vol met verwijzingingen naar Breitink. nu het toch om een Islam aanslag gaat is zo goed als allies verwijderd en enkel nog een Klein zinnetje

  2. Was reeds bekend… . Hier zijn ze bijna overal in hetzelfde bedje ziek. Maar ja, eerst moeten er slachtoffers vallen hé. Behalve wanneer je een viruloogje bent of zoiets dat wat boven het gepeupel staat. Dan kan er met grote show uitgepakt worden.

  3. Ik was er ook eerst verwonderd dat de VRT meer informatie gaf over de massamoordenaar Breitink, maar al snel viel mijn frank. Breitink was extreem rechts en moest dus nu eens uitgebreid aangehaald worden en de massamoordenaar van Konsberg was een moslim extremist, en die moest door de VRT “beschermd” worden. Je zult zien dat het verhaal nu zal gespind worden naar “een geloofsbekeerde die verward geraakte” en “eerder geïnterneerd dan opgesloten dient te worden”.

  4. Liesje, in een vorig artikel van jou was je ergens een ‘s’ vergeten… ken je een boemerang…, hij die zonder zonde is… . En idd, ik zie veel vliegen, vooral in de zomer. 😜

Plaats een reactie

Delen