Theo Francken (Belga)

Theo Francken (Belga)

Uncategorized

Theo Francken: “Geen paars-groene centen voor Debora”

Pieter Van Berkel

Volgens N-VA-Kamerlid Theo Francken hoeft ’s lands bekendste kassierster Debora niet te hopen op de steunmaatregelen van de regering-De Croo. “En als Debora nu eens gewoon thuis zou blijven en zou gaan doppen? Dan krijgt Debora al deze maatregelen wel“, klinkt het.

Debora uit Nieuwpoort groeide in het voorjaar uit tot ’s lands bekendste kassierster, nadat Vooruit-voorzitter Conner Rousseau in een interview zei dat hij “niet uitgelegd krijgt aan de kassierster in de supermarkt in Nieuwpoort, aan Debora, dat er geen loonopslag inzit terwijl de bazen van bedrijven de winst opstrijken”.

N-VA-Kamerlid Theo Francken maakt in een opiniestuk brandhout van het begrotingsakkoord van de regering-De Croo, door zich af te vragen wat de plannen voor Debora zouden betekenen. Hoewel kassiersters met brutoloon van 2.179 euro per maand tot de slechtst betaalde jobs van België behoren, komen ze niet in aanmerking voor het sociaal energietarief of de energiepremies van de regering, zo merkt Francken op. Ook kappers en schoonheidsspecialisten, “‘s lands slechts betaalde werkmensen”, komen in aanmerking.

“Enkel mensen die minder dan 1.650 euro bruto per maand verdienen, krijgen die vele honderden euro steun om hun exploderende energiefacturen te betalen”, aldus Francken. “Steuntrekkers komen uiteraard wél in aanmerking, of wat had je gedacht met de socialisten in de regering?”

Debora zal onder meer ook meer BTW moeten betalen bij de tandarts en een nieuwe vliegtuigtaks als ze op reis wil, schrijft Francken. “Het is maar te hopen dat ons Debora niet rookt, want die taksen gaan ook weer omhoog“, klinkt het. De lastenverlagingen en fiscale voordelen waar Debora van kan genieten zijn dan weer klein bier volgens Francken.

“En als Debora zou gaan doppen?”

“En als Debora nu eens gewoon thuis zou blijven en zou gaan doppen?”, vraagt het Kamerlid. “Dan krijgt Debora al deze maatregelen wel, kan ze zich om 7u ‘s morgens nog eens omdraaien in plaats van zich klaar te maken om te gaan werken. Dan krijgt ze quasi gratis kinderopvang, honderden euro energiesteun en heeft ze tijd om in het zwart nog ergens te gaan kuisen. Ah ja, en als ze thuis blijft, kan ze genieten van een uitkering die werd verhoogd bovenop de indexeringen. Die vis trokken de socialisten in juli al op het droge.”

“Dát is de realiteit”, besluit Francken. “Dát is hoe dit paars-groene akkoord in elkaar zit. De middenklasse betaalt de rekening. Ze mag nu wel drie dagen ziek zijn zonder ziektebriefje. Allez, dat hangt ervan af. Als haar winkelier een zelfstandige is, dan niet. Ze zal het nochtans nodig hebben om te bekomen van dit akkoord.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Pieter Van Berkel (°1990, Genk) is historicus en volgt de (inter)nationale politiek en 'culture wars' op de voet. Interesse in politiek, geschiedenis, filosofie en religies in al hun vormen. Sciencefictionfanaat.

1 gedachte over “Theo Francken: “Geen paars-groene centen voor Debora””

Plaats een reactie

Delen