Afbeelding: Shutterstock

Afbeelding: Shutterstock

Binnenland politiek

Theorieën rond Jürgen Conings afkomstig uit Rusland volgens Defensie

Niels Geerinck

Volgens de stafchef van Defensie Michel Hofman zijn er bewijzen, dat er door Rusland allerlei theorieën rond Jürgen Conings de wereld werden ingestuurd. Ons land heeft nood aan een performante cyberdefensie, zo besluit hij.

De autoriteiten hebben naar eigen zeggen bewijzen aangetroffen van “Russische inmenging” tijdens de zoektocht naar Jürgen Conings. Zo zouden er tijdens de verdwijngingsperiode van de militair en in de nasleep hiervan, op sociale media allerlei theorieën zijn gelanceerd door “buitenlandse mogendheden”.

Cyberdefensie

Volgens Hofman toont de inmenging dat er nood is aan het creëren van een nieuw cybercomponent bij Defensie. De stafchef wil dat deze dan zo snel mogelijk in werking kan treden. Op de dienst wil men 300 militairen en burgers tewerkstellen. Zowel het uitvoeren van defensieve als offensieve taken zal tot het takenpakket van deze nieuwe component behoren. “In de strategische visie van Defensie stond 2030, maar ik denk dat we vlugger paraat moeten staan”, aldus Hofman.

Externe dreigingen

In juli verklaarde de minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS) al dat er sprake zou zijn geweest van buitenlandse inmenging, tijdens de zoektocht naar Conings. Dit op aanvraag van Theo Francken (N-VA).

De minister kon toen niet in detail treden over de feiten. “De gedetailleerde gegevens met betrekking tot deze vanuit het buitenland gecoördineerde actie zijn geclassificeerd”, zei Dedonder. “Het meedelen van dergelijke details vergroot het risico dat de tegenpartij inzicht krijgt in de manier waarop dergelijke acties door België worden gedetecteerd en bestreden. Dit zou onze bescherming tegen dergelijke acties ondermijnen”, zo klonk het toen. Rusland en China worden door Europa nauwlettend in de gaten gehouden.

Cyberaanvallen zullen centraal staan

Volgens Theo Francken (N-VA) duidt alles erop dat er een “nieuw tijdperk” van oorlogsvoering zal aanbreken. “We moeten allemaal beseffen dat we op vlak van oorlogsvoering naar een heel nieuw tijdperk evolueren“, aldus het Kamerlid. “De cyberaanvallen van alle mogelijke vijandige groeperingen en staten staan hier centraal”, zo sloot hij toen af.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Niels Geerinck (1994) koestert een passie voor de binnen- en buitenlandse (geo)politiek. Zijn interessegebied richt zich in het bijzonder naar de politieke en culturele tendensen in de Hongaarse, Angelsaksische en Scandinavische sferen. Cultuur- en boekenliefhebber.

15 gedachten over “Theorieën rond Jürgen Conings afkomstig uit Rusland volgens Defensie”

  1. Voor zover het verhaal rond de “zelfmoord” van Jürgen Conings al ongeloofwaardig was, is dit nog maar eens de bevestiging dat er een enorme beerput afgedekt moet blijven.
    Als de gasprijzen nog verder de pan gaan uitswingen hebben we dit te “danken” aan dergelijke bullshit berichten in de MSM. Blijkbaar heeft men nog altijd niet door met met handelsboycot, en provocatie de Russen niet te imponeren zijn. De fruittelers in Vlaanderen kunnen er van meespreken.

  2. Het zijn weeral die stoute jongens uit Rusland! Niet alleen de US wordt belaagd maar zelfs ons klein belgieje. Hoog tijd om een degelijk systeem op te zetten dat iedereen 24/7 controleert, alleen op die manier kunnen we ontsnappen aan de Russische dreiging. Bert Bibber had gelijk: “het zijn de Russen”!

  3. Ik denk ook niet dat we de russen nodig hebben om te zien dat er ofwel enorme incompetentie werd toegedekt, ofwel iets anders. Wie kan er bijvoorbeeld uitleggen dat men na het vinden van de rugzak maar 1 dag verder heeft gezocht en zogezegd maar tot één kilometer, terwijl men op basis van veel vagere sporen veel meel en grotere inspanningen heeft gedaan?

  4. Wie gelooft die pinokio’s hier nog. Hoeveelstemeer ze hun bek opentrekken des te minder geloof ik er nog iets van. Die denken echt nog dat ze met kleuters bezig zijn.

  5. Dit is zo ongeloofwaardig, lijkt wel propaganda alla Noord-Korea… Welke bewijzen van inmenging? En dan het zinnetje, Europa houdt China en Rusland nauwlettend in de gaten… 😂 Ze kunnen nog geen deftig contract omtrent gas toevoer onderhandelen.

  6. Tuurlijk de Russen. Dan moet mijnheer de 4 sterren admiraal (evenveel als de stafchef van de ganse U.S. Navy) en zijn 3 sterren vis-admiraal van de Belgische zeemacht? met hun 1.400 m/v/x, niet uitleggen hoe het komt dat ze niet eens 1 fregatje klaar krijgen om deel te nemen aan een oefening. Misschien is dat teveel aan sterren wel de reden, de Amerikanen willen die blinkende (Vivaldi) operette admiraals niet in het zog van dat armtierige fregatje over de vloer, sorry dek, krijgen om te komen dineren of lunchen.

  7. Dat de Russen mateloos geïnteresseerd zijn wat er in belgië gebeurt, hoe komt het dat mij dat niet verwondert ? België, dat is tenslotte de hoofdstad van Brussel, toch ?

  8. Het zijn wel diezelfde Russen die Europa met hun aardgas deftig in de tang kunnen nemen zoals we nu meemaken!Toen Trump zei dat het niet logisch was dat in Duitsland via de Nord Stream 2 pijplijn Russisch gas toekomt terwijl de US miljarden dollars uitgeven om de veiligheid van Europa te garanderen was het hek van de dam!Hofmann wil een nieuwe component.Misschien was het nuttiger dat Hofman,die zelf van de marine is,De Donder ervan kon overtuigen meer geld voor Defensie vrij te maken zodat onze Marine Component niet moest afgaan als een gieter omdat de bemanning van het fregat Leopold 1 gebuisd was om aan de Navo oefening Joint Warrior deel te nemen en aan de kade moest blijven.Bij de komende begrotingsopmaak zal er zoals naar gewoonte weer naar Defensie worden gekeken.

  9. Het fregat “Leopold I” is een afdankertje van de Nederlandse Marine (M-fregat). Om het schip in de vaart te houden werden de andere twee van Nederland gekochte dezelfde fregatten “gekanibaliseerd” voor onderdelen om de “Leopold I” in de vaart te houden. Eén nieuw fregat laten bouwen was al verstandiger geweest. Dit M-fregat is, alhoewel een meer dan uitstekend zeeschip, nu niet meer van deze tijd.

Plaats een reactie

Delen