Bijkomende wetgeving om relschoppers uit manifestaties te weren komt er niet na druk van vakbonden en PVDA

Raoul Hedebouw (uiterst links) en Peter Mertens (rechts) op een PVDA-manifestatie. Photonews

Binnenland politiek

Van Grieken: “Als de N-VA in 2024 haar principes nog eens verloochent, kom ik die partij leegeten”

Anton Schelfaut

Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken maakt zich sterk dat hij de N-VA zal leegeten als de partij haar principes in 2024 nog eens verloochent. “Gaat de N-VA echt zeggen dat ze punt 1 van haar statuten – een onafhankelijk Vlaanderen – niet wil uitvoeren?”, vraagt Van Grieken zich hardop af in De ochtend op Radio 1.

Met een “soevereiniteitsverklaring” wil Van Grieken in 2024 de onafhankelijkheid van Vlaanderen bewerkstelligen. Daarvoor wil hij met iedereen praten, “van PVDA tot N-VA”. “Maar we zullen waarschijnlijk een grotere overeenstemming vinden met N-VA en haar achterban. Al ben ikzelf soms ook gecharmeerd door de nabijheid van de CD&V. Die zit sociaal-economisch dichter bij onze partij dan het kille neoliberalisme van de N-VA, dat wil besparen op de sociale zekerheid.”

N-VA-voorzitter Bart De Wever gaf eerder al aan dat hij niks ziet in een toekomst met Vlaams Belang. “Extreemrechts zit op een revolutionaire strategie, een Catalaans scenario, en daar geloof ik niet in”, zo verklaarde hij recent in De zevende dag.

Volgens Van Grieken wordt een volk nooit onafhankelijk met toestemming van het land waar het in zit. “Dat bestaat gewoon niet. Op een bepaald moment stel je een daad en ga je verder.”

“Bart De Wever is ons sinds begin dit jaar aan het beschimpen en beledigen om in de gratie te komen van de PS”, vervolgt Van Grieken. “Paul Magnette komt deze week spreken in Gent en wat zegt hij? ‘België werkt perfect.’ De strategie van Bart De Wever heeft gefaald. Dan moet je iets anders proberen.”

“Radicaal, nooit marginaal”

Ook de kritiek dat Vlaams Belang geen “nette partij” zou zijn, wijst Van Grieken van de hand. “Ik ben van oordeel dat mijn partij net is. 18 procent van de kiezers vindt dat ook.”

“Ik heb 45 parlementsleden en 23.000 leden: er gebeurt soms wel eens iets dat niet al te handig is. Maar dat is niet ons partijprogramma. Ik ben partijvoorzitter en geen kleuterleider. Er zijn twee regels: we bekampen een politiek systeem, geen individuen. En we zijn radicaal, maar nooit plat of marginaal. Wanneer men daarover gaat, heeft men de voorzitter aan de lijn”, besluit hij.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

6 gedachten over “Van Grieken: “Als de N-VA in 2024 haar principes nog eens verloochent, kom ik die partij leegeten””

  1. doen tom, verwacht maar niet dat een eeuwigdurende voorzitter zijn statuten zal naleven. liever een onderonsje entre gens de bien. bart spreekt trouwens goed frans, zoals wij vroeger konden beoordelen op de rtbf

  2. Waarom wachten tot 2024? Trek N-VA nu al leeg.
    Paul Magnette heeft de deur dichtgegooid in het gezicht van De Wever. Showbizz Bart De Wever heeft zijn houdbaarheidsdatum ver overschreden. Stel de daad en ga verder! Ga die partij smakelijk leegeten. Nu.

  3. In 2024 maar hopelijk eerder zullen we een nooit geziene Vlaamse overwinning zien tussen deze 2 echt Vlaamse partijen tov de vazallen die beloond worden met postjes.

    Als deze de democratie niet volgen, zal Belziek niet barsten maar Vlaanderen. GENOEG IS GENOEG

Plaats een reactie

Delen