Ylva Johansson, Eurocommissaris voor Binnenlandse Zaken en lid van de Zweedse Sociaaldemocraten -Foto: Shutterstock

Ylva Johansson, Eurocommissaris voor Binnenlandse Zaken en lid van de Zweedse Sociaaldemocraten -Foto: Shutterstock

Uncategorized

Twaalf EU-lidstaten roepen op om te investeren in grenshekken tegen illegale migratie: “Aanpassen aan nieuwe realiteiten”

Niels Geerinck

Twaalf lidstaten van de Europese Unie roepen in een brief aan de Europese Commissie op om meer grensbeschermingsmaatregelen te treffen. Volgens de lidstaten is er nood aan meer investeringen om de illegale migratie tegen te kunnen gaan.

De lidstaten bundelen hun bezorgheden en oplossingen in de brief die ze hebben overgemaakt aan de Europese Commissaris voor Binnenlandse Zaken Ylva Johansson. Ze maken zich sterk dat het “rechtskader van de Europese Unie moet worden aangepast aan nieuwe realiteiten”. De ondertekenaars willen dat de Europese Commissie “fysieke barrières” tegen de illegale migratie als een legitieme oplossing gaat overwegen.

“Nieuwe realiteit door recente ontwikkelingen”

De brief werd vrijdag overgemaakt alvorens de EU-ministers van Binnenlandse Zaken elkaar troffen. Op de agenda stond de bespreking van een gezamenlijke aanpak van de illegale migratie en de Afghaanse crisis.

Volgens de twaalf lidstaten die de brief ondertekenden zorgden de recentelijke ontwikkelingen voor een nieuwe realiteit, binnen en buiten Europa. De illegale migratie richting de EU blijft steeds verder aandikken. De ondertekenaars hekelen de politieke instrumentalisatie van deze crisis. “Recente ontwikkelingen aan de buitengrenzen van de Europese Unie (EU) geven aan dat de EU het bestaande rechtskader moet aanpassen aan de nieuwe realiteit, zodat we pogingen om illegale migratie te instrumentaliseren voor politieke doeleinden en andere bedreigingen adequaat kunnen aanpakken”, aldus de brief.

“Gemeenschappelijke oplossingen nodig”

Sinds de EU te kampen heeft met een forse toename van illegale migratie, werd nog maar weinig daadkrachtig opgetreden, zo vinden de twaalf. Ze eisen meer coördinatie en willen gemeenschappelijke oplossingen. “Om de instrumentalisering van illegale migratie en andere bedreigingen tegen te gaan (…) we hebben gemeenschappelijke oplossingen op EU-niveau nodig”, zo schrijven ze.

“Fysieke barrières”

Onder de ondertekenaars bevinden zich heel wat lidstaten die bij de zogenaamde “lidstaten van eerste aankomst” horen en krijgen hierdoor het allereerst te kampen met de gevolgen van illegale massamigratie. Ze maken zich sterk dat de Europese Unie enkel door het gebruik van “fysieke barrières” de normale werking en integriteit van de Schengenzone kan waarborgen. “Om de integriteit en de normale werking van het Schengengebied te waarborgen, moeten al onze buitengrenzen worden beschermd met een maximaal veiligheidsniveau. Fysieke barrières lijken een effectieve grensbeschermingsmaatregel te zijn die het belang van de hele EU dient, niet alleen van de lidstaten van eerste aankomst”, aldus de brief.

“EU migratiebeleid moet misbruikbestendig zijn”

Een van de meest opvallende toevoegingen aan de brief, is een oproep tot het “misbruikbestendig” maken van het EU migratiebeleid. De ondertekenaars zijn zich terdege bewust dat een massale instroom van illegale migranten door bepaalde landen wordt benut om politieke druk uit te oefenen. “Er zijn geen duidelijke regels over welke acties de lidstaten mogen ondernemen in het geval van een aanval die wordt gekenmerkt door een kunstmatig gecreëerde grootschalige instroom van irreguliere migranten, gefaciliteerd, georganiseerd en/of gepusht door een derde land met het oog op het uitoefenen van politieke druk, of in gevallen van soortgelijke uitdagingen”, zo noteerden ze.

Afwezige handtekeningen

Onder de ondertekenaars van de brief vinden we geen landen met een hoge sociale druk door -illegale-migratie zoals Duitsland, Frankrijk, België, Spanje of Italië terug. Oostenrijk, Bulgarije, Cyprus, Tsjechië, Denemarken, Griekenland, Hongarije, Estland, Letland, Litouwen, Polen en Slowakije ondertekenden de brief daarentegen wel.

Ze eisen dat de Commissie de ‘aanbevelingen’ in de brief in overweging neemt en indien mogelijk ook opneemt in de EU-begroting. Daarbij roepen ze de Commissie ook op om wetsvoorstellen op tafel te leggen die in de lijn van de brief liggen, hierbij staan “gedetailleerde discussies” over het migratie en asielpact van de EU centraal, zo voegen ze toe.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Niels Geerinck (1994) koestert een passie voor de binnen- en buitenlandse (geo)politiek. Zijn interessegebied richt zich in het bijzonder naar de politieke en culturele tendensen in de Hongaarse, Angelsaksische en Scandinavische sferen. Cultuur- en boekenliefhebber.

14 gedachten over “Twaalf EU-lidstaten roepen op om te investeren in grenshekken tegen illegale migratie: “Aanpassen aan nieuwe realiteiten””

  1. “roepen op …”
    Dat had al 30 jaar geleden moeten gebeuren.
    Nog veel effectiever dan een grenshekken is het verbieden van alle Soros “NGO’s” (vraag aan Viktor Orban hoe dat precies in elkaar zit)
    soros betaalt nog altijd 50 EUR per levende Afrikaanse moslim die AZG of andere “NGO’s” aan land zetten in Europa.

  2. Dat ze die lampedusa verplichten de vluchtelingen terug te brengen nar hun land Ik heet dat geen redders of geen helpers maar net mensen smokkelaars Hier Europa Wij brengen en jullie zorgen er maar voor !!Waar ha,len die trouwens het geld voor die boot en haar onderhoud

  3. Daar zijn nog een andere opties om de asielbusiness te stoppen: 1) we installeren de taliban in de Wetstraat; 2) Vlaanderen roept zijn onafhankelijkheid uit en we sluiten ons aan bij Groot-Brittannië.

  4. Het is geen verrassing dat de west-europese woke landen deze brief niet tekenden. In deze landen kunnen ze niet snel genoeg illegalen binnenhalen om de diversiteit te promoten en de omvolking te versnellen.

  5. dit zijn nu juist 12 landen die onder de Russische invloed geleefd hebben en hebben zich sedert 1989 kunnen aanpassen aan een Westerse levenswijze.Nu ze bij Europa zitten beseffen ze dat het nog erger is geworden,geld was niet hun drijfveer hetgene de EU-bonzen hen daarmee proberen te paaien ,dat zal mislukken.Ondertussen hebben ze een eigen economie en welvaart opgebouwd en kijken ze richting Rusland om hun toekomst te bestendigen.Als Rusland,die nu zeer veel gas-inkomsten genereert ,die voormalige landen economisch kan steunen ,zijn ze binnen de kortste keren weg van die linkse-communistische-woke- EU,.Er zal toch verder gehandeld worden met die landen of ze nu in de EU zitten of niet,zie het VK.Hopelijk drijven ze hun gedacht door ,hekken of weg

Plaats een reactie

Delen