Wereldvoedselprogramma. Foto Shutterstock.

Wereldvoedselprogramma. Foto Shutterstock.

Uncategorized

“Twee procent rijkdom Elon Musk kan hongersnood oplossen,” volgens WFP

Ruben Notteboom

De Amerikaan David Beasley, de directeur van het Wereldvoedselprogramma (WFP) van de Verenigde Naties, beweert dat 2% van de rijkdom van Elon Musk voldoende is om de wereldwijde hongersnood op te lossen. “Miljardairs moeten nu naar voren treden”, aldus Beasley. Hij heeft het dan vooral over Musk en Jeff Bezos.

“We hebben 6 miljard dollar (ongeveer 5,2 miljard euro) nodig om 42 miljoen mensen te helpen die zullen sterven als we hen niet bereiken”, benadrukt Beasley volgens CNN. Musk is momenteel ongeveer 289 miljard Amerikaanse dollar waard. Dat is een verdubbeling sinds het begin van de pandemie.

Klimaatverandering is een oorzaak van hongersnood en migratie”

Een rapport van de Amerikaanse overheid waarschuwt voor nieuwe hongersnoden wegens klimaatverandering. Daarnaast wordt klimaatverandering ook gelinkt aan migratie in dit rapport. Het Wereldvoedselprogramma waarschuwt dat door droogte bepaalde gebieden in Centraal-Amerika te kampen zullen krijgen met misoogsten.

Ook in Ethiopië zou de situatie problematisch zijn. 5,2 miljoen mensen hebben een voedseltekort in Tigray, mede door het geweld van het Volksbevrijdingsfront van Tigray, een marxistisch-leninistische militante beweging.

Uitspraak WFP niet uniek

De uitspraak is niet uniek en gelijkaardige uitspraken kregen al kritiek. Hongersnood kan in theorie namelijk wel opgelost worden door investeringen, maar enkele praktische problemen verhinderen dat vaak. Zo zijn er in verschillende landen waar er honger heerst problemen met corruptie, terroristische organisaties, krijgsheren… waardoor het voedsel niet bij de mensen raakt of de investeringen gedwarsboomd worden.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Ruben Notteboom (°1998, Eeklo) is afgestudeerd als master tolk aan de Universiteit Gent en zit momenteel in zijn tweede master Internationale Betrekkingen en Diplomatie aan de Universiteit Antwerpen.

2 gedachten over ““Twee procent rijkdom Elon Musk kan hongersnood oplossen,” volgens WFP”

  1. Het stoppen met oorlogsvoering (soennieten- sjiieten) zou al een goed begin zijn, alsook de verovering van één bepaalde godsdienst, die de ganse wereld wil onderwerpen. Ook geboortebeperking in veel landen kan helpen. Nu is het dweilen met de kraan open.

  2. Klimaatverandering en droogte? Bij ons zeggen ze zelfs dat door de klimaatverandering het zeewater tegen 2030 in Antwerpen zal staan, dan kunnen we dat verkopen. Net het tegenovergestelde maar alles is goed om de mensen bang te maken. Natuurkunde, het volume van ijs verminderd met 10% als het ontdooid dus de zeespiegel gaat dalen. Dat ze daar nog niet aan gedacht hebben.

Plaats een reactie

Delen