Illustratieve foto Brussel. Foto Shutterstock.

Illustratieve foto Brussel. Foto Shutterstock.

Uncategorized

ULB schorst Brusselse studentenclub na naakte doopactiviteiten

Ruben Notteboom

De ULB heeft een Brusselse studentenclub geschorst nadat enkele schachten, dat zijn toetredende leden, naakt seksuele activiteiten hadden nagebootst in Elsene. Het Praesidium, het bestuur van de studentenclub, wordt op het matje geroepen.

De beelden van de gebeurtenis doen de ronde op sociale media. Midden op de campus staat een groep studenten volledig naakt seksuele activiteiten na te bootsen. Enkele omstaanders vonden dat niet door de beugel kunnen en lieten hun verontwaardiging horen. Het universiteitsbestuur reageerde ontgoocheld en schorste de club onmiddellijk. Het Praesidium moet zich maandag verantwoorden bij de vicerector van de universiteit.

ULB roept Praesidium op het matje en schorst club

Elke studentenclub die wil dopen, moet het doopcharter ondertekenen. Daarin staan duidelijke regels over wat kan en niet kan. Studentenclubs die dit charter overtreden, kunnen worden gesanctioneerd. Het charter moet horrorverhalen of onaanvaardbare taferelen zoals in Elsene vermijden.

Schachten die een club binnentreden moeten altijd activiteiten doen voor ze “commilito” mogen worden, een volwaardig lid. Sommigen maken graag misbruik van de zwakke positie van de schacht om dingen te vragen die niet zouden mogen. Schachten zelf durven op hun beurt dan soms niet weigeren onder groepsdruk en omdat ze er zeer graag bij willen horen. De meeste studentenverenigingen gedragen zich echter wel en houden zich goed aan de regels.

Schachtendoop ook onder vuur

Een andere studententraditie die onder vuur komt te liggen is de zogenaamde schachtenverkoop. Leuven staat het niet langer toe. De schachtenverkoop betekent dat nieuwe leden worden verkocht aan commilitones. Het geld gaat dan naar de vereniging. Het hoofddoel is dus voornamelijk om geld in te zamelen voor de vereniging zelf. De schacht moet dan 24 uur lang alles doen wat de commilito zegt.

Ook hier zijn er normaal regels en gaan de opdrachten het rationele normaal gezien niet voorbij. Toch maken sommige studenten zonder grenzen weer misbruik van de situatie en schachten durven dan soms niet weigeren. Er doken zelfs al verhalen op van seksueel misbruik. De NSV!-Leuven (Nationalistische Studentenvereniging Leuven) reageerde verontwaardigd op het nieuws en de verhalen van de schachtenverkopen.

“Het kan ook binnen de perken van het aanvaardbare en volgens goede eer”

“Een compleet verbod op schachtenverkopen is een inperking op de studentikoziteit,” zegt Praeses Callens van NSV!-Leuven. “Wij verbieden intern vernederende, vuile en onaanvaardbare schachtendopen en -verkopen. Het kan dus ook anders. Het kan binnen de perken van het aanvaardbare. Een verbod opleggen, betekent een zware beperking voor alle clubs die het wel volgens goede eer waarmaken om traditioneel te dopen en schachten te verkopen.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Ruben Notteboom (°1998, Eeklo) is afgestudeerd als master tolk aan de Universiteit Gent en zit momenteel in zijn tweede master Internationale Betrekkingen en Diplomatie aan de Universiteit Antwerpen.

3 gedachten over “ULB schorst Brusselse studentenclub na naakte doopactiviteiten”

  1. Ik dacht eerst dat er Palladium stond, het type van mijn Klipsch luidsprekers. Tja, zolang er geen gewonden of slachtoffers vallen, mag het voor mij best naakt . Alleen een beetje koud, dunkt me .

Plaats een reactie

Delen