Hongaars premier Viktor Orbán op de Europese top. (Photonews)

Hongaars premier Viktor Orbán op de Europese top. (Photonews)

Uncategorized

“Utopische fantasie”, Orbán keert zich fel tegen klimaatplannen EU

Damien Segers

De Hongaarse premier Viktor Orbán (Fidesz) heeft donderdag de klimaatplannen van de Europese Unie weggewuifd. Zo vindt hij dat de groene maatregelen verantwoordelijk zijn voor de stijgende energiefacturen in Europa. Dat meldt Euronews.

Het klimaatplan van de Europese Commissie, dat ‘Fit for 55‘ heet, heeft als ambitie de netto-uitstoot van broeikasgassen tegen 2030 met minstens 55 procent te verminderen ten opzichte van 1990. De Hongaarse premier waarschuwde op de Europese top van donderdag en vrijdag dat dit plan de middenklasse zal vernietigen door stijgende energieprijzen. “Gezond verstand langs een kant, fantasie langs de andere. En utopische fantasieën vernielen ons.” wist Orbán te zeggen. “Zij die verantwoordelijk zijn hiervoor brengen de Europese democratie in gevaar” vervolledigde hij. De premier van Hongarije riep dan ook op om de plannen terug te trekken en te heroverwegen.

Ook in de clinch met EU over Polen

Naast de discussie over de klimaatplannen wist Orbán op de Europese top zijn bondgenoot Polen te verdedigen. Hij zegt dat er een heksenjacht aan de gang is. Polen ligt momenteel in ruzie met de Europese Unie over de rechtsstaat. Zo stelde Polen openlijk de voorrang van het Europees recht op het nationaal recht in vraag – wat nochtans een van de pijlers van de Europese samenwerking is. Als reactie overweegt de Europese Unie nu sancties tegen Polen, waar de Hongaarse premier niet mee akkoord is. “Of er sancties moeten genomen worden tegen Polen, het beste land in Europa? Belachelijk!”, zei hij. “De primauteit van het EU-recht staat niet als dusdanig in de Europese verdragen. De Europese Unie heeft voorrang op de terreinen waar ze bevoegd is, en daarover gaat het hier. De Europese instellingen omzeilen de rechten van de nationale parlementen en regeringen en passen illegitiem de verdragen aan”, aldus Orbán

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Damien Segers is masterstudent geneeskunde met een breed interessegebied. Zo focust hij zich naast gezondheid en wetenschap onder andere op politieke ontwikkelingen in Duitsland. 

17 gedachten over ““Utopische fantasie”, Orbán keert zich fel tegen klimaatplannen EU”

  1. En of hij gelijk heeft !
    Hoog tijd dat de EU teruggedraaid wordt tot waar ze vroeger voor bedoeld was : EGKS; of hoogstens EEG, met nadruk op de tweede E : ‘Economische’ .

  2. Haar broodje is gebakken als toekomstig parlementslid van Groen. Maar de andere jongeren die ze als de rattenvanger van Hameln naar hun ongeluk leidt, kunnen later in de Aldi paletten gaan verschuiven om haar studiereizen, als parlementslid in business class natuurlijk, te betalen.

  3. Wat Polen bezield heeft om bij het Europa van de moraalridders aan te sluiten is mij een raadsel. Polen had kunnen weten dat wie betaalt, bepaalt. Alleen geldt dat nu voor Polen. Wanneer mag Vlaanderen, dat betaalt, bepalen wat er in Wallonië gebeurt? Het lijkt me een goede vraag voor de Europese moraalridders.

  4. Inderdaad enkel economische cooperatie zonder het huidig dictatoriaal bemoei van onder andere dat “Europees Hof”, Jurisprudentie dient louter en alleen bij de Natiestaten te liggen !

  5. Lol. Ik zie Loosebeth/Liesbeth de berekening maken van wat Orban ‘zogezegd’ van de EU krijgt…
    Loose/Liesbeth, onze Waalse zakkenrollers/zakkenvullers zijn met véél minder maar krijgen véél meer via DrCrooPorno. En de kost van migratie is zeker hoger, waardoor men die niet eens durft berekenen/benoemen.
    En wat krijgen de Palestijnse terreurgroepen jaarlijks van Vooruit-Kitir ?
    Maar dat zijn jouw bondgenoten hé Loose/Liesbeth.. animalfarm-supporterke.
    BLM, Blonde Liesbeth Manipulatie.

  6. Het is eenzaam aan de top,dat maakt Orbán wel duidelijk.
    Hij wil niet dat zijn land wordt geterroriseerd, de geschiedenis legt uit waarom niet.
    Hij gelooft in “baas in eigen buik” en in het gezin als basis.
    Hij gelooft ook in een christelijke God, iets wat in het westen haast doodverklaard is.
    Zelfs Sinterklaas mag van de woke ridders, geen kruis meer op z’n mijter dragen.

  7. De islam wordt de grote overwinnaar,.Een gesteld doel sedert 1550,toen de turken op hun donder kregen in Oostenrijk,maar ze hebben een andere taktiek toegepast en zijn de overwinnaars,islam betekent trouwens,overwinnen,onderwerpen,veroveren.

Plaats een reactie

Delen