Illustratieve foto Shutterstock.

Illustratieve foto Shutterstock.

Binnenland politiek

Vakbonden boos over mogelijk ontslag vaccinweigeraars: “We zijn geschokt”

Ruben Notteboom

De vakbonden zijn niet tevreden met de mogelijke schorsing of zelfs ontslag van vaccinweigeraars in ziekenhuizen. ACV Puls zegt “geschokt te zijn door de dreigende taal”. Het BBTK pleit ervoor om zorgpersoneel persoonlijk te motiveren om zich alsnog te laten vaccineren.

Het Overlegcomité maakte eind augustus bekend dat zorgpersoneel zou verplicht worden zich te laten vaccineren tegen het coronavirus. Die beslissing kreeg zeer veel kritiek. Die verplichting kon echter niet meteen doorgevoerd worden. Eerst moesten nog enkele adviezen op tafel worden gelegd, zoals van de Nationale Arbeidsraad (NAR). In de NAR zijn vakbonden en werkgevers vertegenwoordigd.

“Erg schokkend dat men meteen met sancties uitpakt”

De uitslag van de NAR is zeer gepolariseerd. De werkgevers willen sancties kunnen invoeren tegen vaccinweigeraars. Zorgpersoneel zou geschorst kunnen worden of zelfs ontslagen. De vakbonden vinden dat niet door de beugel kunnen. Regering De Croo moet nu de beslissing maken hoe ze dit probleem zullen aanpakken.

De vakbonden zijn vooral ontevreden over de dreigende taal van de werkgevers. “Het is erg schokkend dat men meteen met sancties uitpakt”, aldus Mark Selleslach, nationaal secretaris van ACV Puls. “Zeker op een moment dat het in de ziekenhuissector nog alle hens aan dek is. De boodschap ‘We gaan je gewoon buitengooien’ is dan ook zeer ongepast.”

Vaccinweigeraars in zorg “vaak door medische redenen”

De christelijke vakbond onderstreept verder dat de meeste mensen in de zorgsector intussen gevaccineerd zijn. “Het merendeel van de vaccinweigeraars doet dat omwille van medische redenen”, klinkt het. Ook de socialistische vakbond BBTK benadrukt dat intussen in veel ziekenhuizen 99 procent van het personeel volledig gevaccineerd is.

“We hebben al een groot personeelstekort, dus wij pleiten ervoor om mensen persoonlijk aan te spreken en hen te motiveren om zich alsnog te laten vaccineren in plaats van te dreigen met schorsing of ontslag”, aldus Jan-Piet Bauwens, nationaal secretaris bij het BBTK.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Ruben Notteboom (°1998, Eeklo) is afgestudeerd als master tolk aan de Universiteit Gent en zit momenteel in zijn tweede master Internationale Betrekkingen en Diplomatie aan de Universiteit Antwerpen.

29 gedachten over “Vakbonden boos over mogelijk ontslag vaccinweigeraars: “We zijn geschokt””

  1. Nu meer en meer duidelijk wordt dat gevaccineerden besmet kunnen worden en anderen kunnen besmetten, en de covidpas alleen maar zegt dat je gevaccineerd bent maar niet of je besmet bent en ook anderen kunt besmetten, lijkt dit voorstel niet echt logisch. En wat doe je met bezoekers? Of kunnen die niemand besmetten?
    Sterk staaltje van willekeur en onlogisch beleid.
    Bovendien is nog niets bekend over de langere termijn effecten van de “wonderbaarlijke” mRNA technologie.
    Vreemd ook dat Pzifer de enige optie lijkt te worden,sterk gepromoot door onze experten. Voor wie werken die?

  2. Zorgsector zou als eerste kritische stemmen moeten betrekken in het debat. Als men echter weet dat het juist de “horde der geneesheren” is die zijn kritische leden ontsloeg en bedreigde is dit geen verrassing.

  3. Een ongevaccineerde heeft meer kans om ziek te worden met covid (krijgt symptomen en wordt dan ziek)
    Een gevaccineerde heeft meer kans om een superverspreider te zijn (krijgt geen symptomen maar kan wel het virus verspreiden)
    Wat is het veiligste voor de patiënten?

  4. “Het BBTK pleit ervoor om zorgpersoneel persoonlijk te motiveren om zich alsnog te laten vaccineren.”
    Dus deze vakbond wil de druk (dwang en drang) opvoeren inplaats van te vechten voor de rechten van het personeel.
    De vakbond speelt gewoon onder 1 hoedje met overheid en ziekenhuis.

  5. Dat de vakbonden hierover terecht boos zijn kan ik begrijpen. Wat ik niet begrijp is dat de vakbonden in de corona “crisis” wel het hardste op hun poot speelden om zo streng mogelijke maatregelen om leraren, en andere werknemers op werkvloeren allerhande te beschermen tegen dit “gevaarlijke” virus. Nu de werknemers in de ziekenhuizen en zorg *verplicht gaan worden het “beschermende” (???) vaccin te nemen is het weer niet goed. Zo iets als de boemerang zou ik zeggen.
    * Ik ben tegen de verplichte vaccinatie, voor alle duidelijkheid.

  6. Diegene die niet gevaccineerd willen worden laat die zorgen voor de niet-gevaccineerde patiënten. Trek het meteen door naar de horeca en het openbaar vervoer. Leve de apartheid!

  7. Liesje, hopelijk is er dan geen personeel te kort als jij eens een opname in het hospitaal (of psychiatrie 😜) moet ondergaan. Jij wil dus niet geholpen worden door een niet-gevaccineerde, begrijp ik.

  8. Als een niet gevaccineerde zelfs minimale symptomen heeft wordt hij/zij getest=zeker weten
    Een gevaccineerde mag overal binnen maar kan anderen besmetten zonder het zelf te weten.
    Als ik in het ziekenhuis kom te liggen weet ik wie ik het liefst aan mijn bed zou hebben voor verzorging

  9. Komen bezoekers dan dagelijks in contact met zieke en verzwakte mensen of had je daar even niet aan gedacht?
    mRNA wordt al kleine 20 jaar gebruikt. Hoezo ‘langere termijn’? Echte kennis waarover men spreekt, waarom zou men?

  10. Veel zorgpersoneel heeft of Covid gekregen, of intussen genoeg antistoffen door contact ermee, waardoor een vaccin m.i. overbodig is. Waarom de niet-gevaccineerden testen of ze geen antistoffen hebben?
    Overigens kunnen naast de nieuwe besmettingen, zowel gevaccineerden als genezen Covid patienten symptoomloos het virus verspreiden, dus dat is geen reden om het vaccin te verplichten.
    En het doormaken van de ziekte biedt een betere immuniteit dan een vaccin.

  11. De ongevacinneerde die ziek is geweest !
    Dan de ongevacineerde die nog niet ziek is geweest, want aan hem zal men de symptomen sneller herkennen.
    Pas dan komen de gevacineerden et hun QR code….
    Ik zit lieve op een vliegtuig met ongevaccineerden dan op een die vol zit met een QR coronacertificaat….

  12. Zeer juist Johan.
    Uit onderzoek is al lang gebleken, dat ongevaccineerden een 20-27 keer minder kans hebben op ( her) besmetting. van zelfs gemuteerde varianten.
    Het “vaccin”laat eiwit aanmaken tegen het Wuhan-alfa virus, vandaar dat mutaties ( delta, epsilon etc) meerdere prikken vergen.
    De op natuurlijke wijze verkregen immuniteit is dus duidelijk te prefereren, tegen allerlei emotionele drogreden in.

  13. Groot gelijk. Wat wil men eigenlijk? Voor vrijheid/blijheid is er altijd wel een tegenprestatie. Vandaag zagen de vakbonden dan weer over het feit dat je de toegang tot het werk zou kunnen geweigerd worden, so what? Ze willen het onderwijzend en ander personeel toch zo graag beschermd zien, wat is het verschil? Ze zouden dan nog vragen dat een eventuele toegangsweigering niet gepaard gaat met loonverlies.

Plaats een reactie

Delen