Musk haalt uit naar Bernie: "Vergeet steeds dat je nog leeft"

Tesla-baas Elon Musk. Photo News

Uncategorized

Van der Straeten (Groen): “Kernuitstap is geen ideologische kwestie”

Anton Schelfaut

Voor federaal minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) is de kernuitstap geen ideologische kwestie. Op lange termijn kunnen kleine, moduleerbare kernreactoren, zoals de Franse president Emmanuel Macron plant, soelaas bieden. “Maar in elk scenario hebben we gascentrales nodig”, benadrukt Van der Straeten in De afspraak op vrijdag.

Volgende maand buigt de federale regering zich over de kernuitstap in België. De evaluatie van de eerste veiling voor vervangcapaciteit moet uitsluitsel bieden over een levensduurverlenging van de jongste twee kerncentrales. “Maar in elk scenario hebben we gascentrales nodig. Dat is een zaak van bevoorradingszekerheid”, benadrukt Van der Straeten.

Eerder weigerde Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) al twee vergunningen voor gascentrales. “Ik denk niet dat de Vlaamse regering er belang bij heeft om stokken in de wielen te steken. Onze bevoorradingszekerheid is geen zaak van spektakelpolitiek”, aldus Van der Straeten. “Elk dossier moet op zijn merites beoordeeld worden en de regels gelden voor iedereen.”

Ideologisch

Econoom Geert Noels verklaarde in De afspraak op vrijdag dat hij zich zorgen maakt over de bijkomende CO2-uitstoot door gascentrales. “Dat zal de winst die we maken door hernieuwbare energie tenietdoen”, waarschuwt Noels, die de minister verwijt dat de groenen kernenergie te ideologisch benaderen.

Dat laatste wijst Van der Straeten van de hand. Daarbij verwijst ze naar de Franse president Macron, die grote investeringen plant in kernenergie. “Bill gates heeft een boek geschreven waarin hij zegt dat die kleine, moduleerbare reactoren die veel minder afval produceren en veiliger zijn in gebruik, de toekomst zijn. Wel, ik ben het eens met Bill Gates. En daarom is het geen ideologische kwestie. Het probleem met kernenergie vandaag is een afvalfactuur en een afvalberg waar geen oplossing voor is.”

Voorts benadrukt Van der Straeten dat het onderzoek in ons land, bijvoorbeeld aan het Studiecentrum voor Kernenergie in Mol, gewoon verdergaat. “Daar wordt veel geld in geïnvesteerd en ik wil dan ook graag resultaat zien. Maar dit is geen oplossing voor onze situatie vandaag.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

12 gedachten over “Van der Straeten (Groen): “Kernuitstap is geen ideologische kwestie””

  1. Mevr. Van der Straeten, draait zoals de windhaan op ons kerkske, eerst ALLE kerncentrales dicht en vervangen door gascentrales, Vorige week het windmolenpark op zee verdrievoudigen, wat de kostprijs zal zijn mogen we niet weten omdat het gigantisch veel geld zal kosten . Nu zouden er toch kleine kerncentrales kunnen komen. Van deze boerin geen eieren

  2. De kip zonder kop blijft kakelen
    en orakelen…
    en de Vlaming mag betalen
    voor haar falen

    De enige beslissing van Goen! tot nu toe was de reflecterende nummerplaat,
    nu de energietechnische spagaat
    en nadat SPa gaat… is er alleen de weg Vooruit (met dees geit)

  3. Voorstel: bereken eens wat de meerkost is om elektriciteit tijdelijk in het buitenland te kopen – versus tijdelijk gebruik van gascentrales – in afwachting van kleine, moduleerbare reactoren die veel minder afval produceren en veiliger zijn. Zeer waarschijnlijk is het kostenplaatje én de tijdelijke extra CO2-uitstoot gunstiger. Probleem opgelost en spijbelaars kunnen meteen weer naar school om te leren zulke kerncentrales te bouwen en te beheren.

  4. Als inderdaad de komende gascentrales een zelfde uitstoot als ons volledig wagenpark zouden hebben, zullen de Belgen niet langer openstaan voor inspanningen, meer zelfs, de groene inspanningen graag geretourneerd willen zien.

  5. Kernuitstap is geen ideologische kwestie, maar toch moet voor Groen deze doorgevoerd worden, wat ook de gevolgen. Als doekje voor het bloeden kunnen we dan volgens Groen over 20 of 30 jaar nog eens denken aan kernenergie als alle competentie reeds verloren gegaan is.

  6. Deze Van der Straeten is ENKEL geïnteresseerd in de toekomstige gasverbruiken die er zullen zijn met gascentrales, gezien elke m³ die door Gazprom of Eni geleverd wordt percentjes zal afwerpen voor persoonlijke verrijking. CO² uitstoot, luchtvervuiling, milieu zorgen, m’n kl….

  7. Ik vrees dat dit de enige plausibele uitleg is waarom dat groen idool naar gascentrales hunkert. Een percentage op iedere kubieke meter gas en al de rest de pot op. Dat was al te eenvoudig en werd snel ontsluierd. Ga haar verleden na en men zal begrijpen…

Plaats een reactie

Delen