De Dalai Lama (Shutterstock)

De Dalai Lama (Shutterstock)

Uncategorized

Vaticaan nodigt Dalai Lama niet uit om China niet te ergeren

Sonja Dahlmans

Voorafgaand aan de internationale klimaattop heeft het Vaticaan 40 religieuze leiders uitgenodigd. Om China niet te ergeren werd de Dalai Lama niet uitgenodigd.

De groep religieuze vertegenwoordigers van diverse religies zullen naar verwachting een dringend appel doen aan wereldleiders waarin zij smeken om snelle actie aangaande klimaatverandering. Zij hopen de genodigden voor de Klimaatconferentie (COP21) later deze maand te inspireren. De afgelopen 7 maanden kwamen de religieuze leiders al enkele malen virtueel samen. Hierbij waren christelijke, islamitische, boeddhistische, taoïstische, sikh, confucianisten en zoroastriërs aanwezig. De spirituele leider van het Tibetaanse boeddhisme is echter niet uitgenodigd voor de samenkomst ‘Geloof en Wetenschap: Naar COP26.’

Volgens International Christian Concern werd de Dalai Lama waarschijnlijk niet uitgenodigd omdat het Vaticaan probeert de relatie met China niet te bemoeilijken. Volgens aartsbisschop Paul Gallagher, secretaris van het Vaticaan inzake relaties met de Verenigde Staten, is de relatie met Beijing nu moeilijk. Wel zegt hij dat de Dalai Lama weet dat paus Franciscus hem zeer respecteert. Een woordvoerder van de Dalai Lama, Kelsang Gyaltsen, zegt in reactie hierop dat wanneer het niet uitnodigen van de Tibetaanse spiritueel leider er concreet voor zou zorgen dat rooms-katholieke christenen en boeddhisten in China minder vervolgd zullen worden, het verdienstelijk zou zijn. Gyaltsen bekritiseerd het Vaticaan verder nog door te zeggen dat het niet de moed heeft ‘nee’ te verkopen aan een autoritair regime en buigt voor de eisen van China. Dit zou volgens hem nadelig zijn voor de reputatie van de paus.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Sonja Dahlmans (°1968) is een Nederlandse theologe gespecialiseerd in oosters-orthodox christendom. Ze werkt momenteel een master islamitische theologie af aan de Melbourne School of Theology.

5 gedachten over “Vaticaan nodigt Dalai Lama niet uit om China niet te ergeren”

  1. Als straatarme streng gereformeerde ondernemer moet ik zeggen dat de Vaticaanse paus wel meer ballen moet tonen. Het ooit eens “vrije Westen” is véél té afhankelijk geworden van China. Niet dat je wat opschiet met de Dalai Lamia, maar die man is gewoon welkom, ook bij mij. Dus: Italia laat de Dalai gewoon komen, lekker eten en drinken, feestje, en dan naar bed. Landgenoten, godszegen, de dierenvriend, groet!

Plaats een reactie

Delen