David Amess (Photonews)

David Amess (Photonews)

Uncategorized

Verdachte moord op Brits parlementslid vandaag voor de rechter

Sonja Dahlmans

Ali Harbi Ali, die verdacht wordt van de moord moord op het Britse parlementslid David Amess (Con.), is vandaag in staat van beschuldiging gesteld. Hij wordt ervan beschuldigd een terroristische daad met religieus en ideologisch motief gepleegd te hebben.

Volgens de zuster van de verdachte had haar broer het huis verlaten om voor het vrijdaggebed naar de moskee te gaan. Daarna zou hij naar Essex zijn afgereisd en het parlementslid hebben vermoord. De politie verklaarde vandaag dat na dagenlang onderzoek Ali in staat van beschuldiging werd gesteld. Hij wordt aangeklaagd voor moord onder sectie 5 van de Terrorism Act. Volgens Nick Price van de Britse contraterrorisme divisie is de moord op David Amess zowel religieus als ideologisch geïnspireerd.

Diverse bronnen melden dat Ali na de moord een islamistische verklaring zou hebben afgelegd. Ali zou tijdens de coronalockdown online geradicaliseerd zijn. Een van zijn inspiratoren zou de salafist Anjem Choudary zijn. Deze man inspireerde onder andere ook de moordenaar van de soldaat Lee Rigby. Ook zou Choudary meer dan 100 jihadisten hebben geïnspireerd die naar Syrië afreisden om zich aan te sluiten bij Islamitische Staat. Ali was een aantal jaren geleden in beeld, omdat hij deelnam aan het overheidsprogramma ‘Prevent’. Dat programma moest radicalisering van islamitische jongeren tegengaan.

David Amess werd vrijdag met 17 messteken om het leven gebracht in een methodistenkerk in de badplaats Leigh-on-Sea. Amess was daar om te spreken met mensen uit zijn kiesdistrict. De vermoedelijke dader had een afspraak gemaakt en wachtte op zijn beurt Amess te spreken. Hij was op de afsprakenlijst gezet hoewel hij niet in het district woonde. Volgens de politie was Amess geen speciaal doelwit, maar werd hij hiervoor uitgezocht omdat hij online had aangekondigd dat hij in het openbaar zou spreken. Dit gaf Ali de gelegenheid om dichtbij zijn slachtoffer te komen. Het is volgens de politie goed mogelijk dat er anders een ander Brits parlementslid zou zijn aangevallen. Ali was al langer bezig zijn aanslag te plannen; hij was al eerder gesignaleerd in de buurt van kantoren in de Londense City waar onder andere politici kantoor houden. De politie bekijkt nu camerabeelden van de dagen voorafgaand aan de moord op David Amess.

Na de tragische dood van Amess komt er een speciaal amendement dat ervoor moet zorgen dat priesters niet meer weggestuurd kunnen worden bij stervenden om hen de ziekenzalving te geven. Amess, een devoot rooms-katholiek, stierf zonder deze laatste riten omdat de priester die hem wilde bedienen niet werd toegelaten. De kerk waar Amess werd vermoord was een plaats delict en kon op dat moment alleen door onderzoekers van de politie worden betreden. Het nieuwe amendement moet voorkomen in de toekomst dat een gelovige sterft zonder deze laatste sacramenten. Dinsdag bezocht de familie van het vermoorde parlementslid de kerk waar de aanval plaatsvond.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Sonja Dahlmans (°1968) is een Nederlandse theologe gespecialiseerd in oosters-orthodox christendom. Ze werkt momenteel een master islamitische theologie af aan de Melbourne School of Theology.

1 gedachte over “Verdachte moord op Brits parlementslid vandaag voor de rechter”

  1. Hij krijgt een straf van 5 jaar denk ik. Het is een verwarde islamitisch persoon het is beter hem te begeleiden dan hem op te sluiten. Toch als je ziet hoe het er tegenwoordig aan toegaat maar als je blank bent dan zou je wel de volle straf gekregen hebben…
    Verbied de islam!

Plaats een reactie

Delen