Dries Van Langenhove - Afbeelding: Photonews

Dries Van Langenhove - Afbeelding: Photonews

Binnenland politiek

Verdediging Schild & Vrienden wil dossier weg bij Hof van beroep Gent: “Schijn van partijdigheid”

Niels Geerinck

De zaak rond Schild & Vrienden kent een nieuwe wending. De verdediging vraag het Hof van Cassatie de zaak te onttrekken aan het Hof van beroep in Gent. Volgens hen blijkt er een schijn van partijdigheid aanwezig te zijn. De verdediging is van mening dat het onverantwoord zou zijn om de huidige magistraten in het hof te laten oordelen over de zaak.

Het onderzoek loopt al sinds het uitzenden van de Pano-reportage in 2018. In juni 2019 werd Dries Van Langenhove officieel in verdenking gesteld. Het parket wil een doorverwijzing naar de correctionele rechtbank wegens inbreuk op de wapenwetgeving voor het bezit van pepperspray en omwille van inbreuken op de racismewetgeving. Nog acht andere personen moeten voorkomen omwille van inbreuken op de negationismewet of de antidiscriminatiewet.

Succesvol wrakingsverzoek

Het is niet de eerste keer dat het dossier een interessante wending neemt. Eerder trok onderzoeksrechter Annemie Serlippens zich al terug nadat de verdediging een wrakingsverzoek tegen haar indiende. De toenmalige onderzoeksrechter had via haar sociale media meermaals uitingen van vooringenomenheid laten blijken.

Intussen onderzoekt de Gentse kamer van inbeschuldigingstelling (KI) of het onderzoek objectief werd voltrokken, hetgeen door de verdediging wordt betwist. Een advocaat vraagt nu aan het Hof van Cassatie, de zaak aan het Gentse hof te onttrekken, wederom wegens partijdigheid.

Partijdigheid hof van beroep in Gent

Advocaat Frank Scheerlinck diende het verzoekschrift in, omdat blijkt dat een gepensioneerde magistraat, die actief was aan het Hof van beroep in Gent, onderdeel is van de burgerlijke partij. Volgens Scheerlinck brengt dat een schijn van partijdigheid met zich mee en is het Gentse hof dusdanig niet in staat fatsoenlijk te oordelen over de zaak.

Indien het Hof van Cassatie het verzoekschrift volgt, zal een ander hof van beroep de zaak overnemen.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Niels Geerinck (1994) koestert een passie voor de binnen- en buitenlandse (geo)politiek. Zijn interessegebied richt zich in het bijzonder naar de politieke en culturele tendensen in de Hongaarse, Angelsaksische en Scandinavische sferen. Cultuur- en boekenliefhebber.

8 gedachten over “Verdediging Schild & Vrienden wil dossier weg bij Hof van beroep Gent: “Schijn van partijdigheid””

  1. Mijn indruk blijft van het ge”recht” in Gent sterk liberaal, anti-Vlaams blijft. Ik herinner me nog de tussenkomst van Vrhst om alles dat naar Vlaams-nationalisme helde, voor “bestraffing” naar Gent te brengen , er ook in slaagde.

  2. Het voormalige Vlaams Blok werd door toedoen van Verhofstadt ook in Gent veroordeeld!Wanneer krijgen we eens iets te horen over het dossier van Kaouakibi dat van Antwerpen naar Tongeren verhuisde,waar Dewael de lakens uitdeelt?Diegene die nog denkt dat er hier in dit landje nog trias politica bestaat is eraan voor de moeite!De tentakels van de politiek reiken tot in alle hoeken!

  3. Herinner u de uitspraak; we zullen wel ergens een rechter vinden die het Vlaams belang veroordeeld” De Belgische politiek en het gerecht zijn zo corrupt en ziek dat het euthaneren ervan een zegen voor de bevolking zou zijn.

Plaats een reactie

Delen