Beeld: Shutterstock

Beeld: Shutterstock

Cultuuroorlog

Verenigde Staten reiken paspoort met derde gender ‘X’ uit

Damien Segers

De Verenigde Staten hebben aangekondigd dat ze vandaag voor het eerst een paspoort hebben uitgereikt waarop gender “X” staat. Dit betekent dat de persoon in kwestie noch man, noch vrouw is. Dat meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken en VRT NWS.

De invoering van een derde gender op het paspoort is gericht op non-binaire en interseks personen, die zich niet thuis voelen bij de aanduiding man of vrouw. Het ministerie van Buitenlandse Zaken benadrukt hiermee dat het zich inzet voor de vrijheid, waardigheid en gelijkheid van alle personen, inclusief de Lgbt-gemeenschap.

De diplomatische gezant van de VS voor holebirechten Jessica Stern noemde de uitreiking een “historische stap om te vieren“. Verder zou de stap officiële documenten in lijn brengen met de “geleefde realiteit” dat er een breder spectrum aan menselijke genders is dan het binaire man-vrouw beeld. “We zien dit als een manier om de mensenrechten van trans en interseks personen te bevestigen”, verklaarde Stern.

Reeds in juni kondigde het ministerie aan dat het een derde geslachtsaanduiding wilde toevoegen. Toen zei het dat het tijd zou kosten, aangezien zo’n aanpassing uitgebreide updates vergt van de computersystemen. Naast de Verenigde Staten reiken een handvol andere landen al gelijkaardige paspoorten uit, waaronder Nieuw-Zeeland, Australië, Nepal en Canada. Ook in Nederland is de aanduiding ‘X’ mogelijk op officiële documenten. Daar werd in 2019 al het eerste non-binaire paspoort uitgedeeld.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Damien Segers is masterstudent geneeskunde met een breed interessegebied. Zo focust hij zich naast gezondheid en wetenschap onder andere op politieke ontwikkelingen in Duitsland. 

6 gedachten over “Verenigde Staten reiken paspoort met derde gender ‘X’ uit”

Plaats een reactie

Delen