De Hongaarse premier Viktor Orbán - Afbeelding: Shutterstock

De Hongaarse premier Viktor Orbán - Afbeelding: Shutterstock

Uncategorized

Viktor Orban roept EU op om “soevereiniteit lidstaten te respecteren”

Niels Geerinck

De Hongaarse premier Viktor Orban liet weten dat hij Polen en de beslissing van de Poolse rechtbank steunt. Polen bevindt zich momenteel op gespannen voet met de Europese Commissie omwille van een conflict rond de EU-wetgeving en onverenigbaarheid daarvan met de Poolse grondwet.

Hongarije drukt de onvoorwaardelijke steun voor Polen uit, zo zegt Orban. De Hongaarse premier roept de Europese Commissie op op de soevereiniteit van lidstaten te respecteren.

De Commissievoorzitter Ursula von der Leyen zit momenteel op rampkoers met Polen en het Poolse gerechtshof. Het land oordeelde dat de Poolse grondwet in conflict was met de EU-wetgeving en verkiest dusdanig de grondwet boven de EU-dictaten. Dat viel in slechte aarde bij von der Leyen. Zij liet weten “diep bezorgd“‘ te zijn door de situatie. Naar eigen zeggen zal ze alles doen om het EU-recht te “waarborgen“.

Lidstaten respecteren

De steunbetuiging van Hongarije aan Polen komt niet als een donderslag bij heldere hemel. Beide landen zijn het vaak oneens met de Europese Commissie wanneer het aankomt op maatschappelijke kwesties zoals migratie, LGBTQ-aangelegenheden of soevereiniteit. “Het EU-recht kan alleen van toepassing zijn op die gebieden waar de EU bevoegdheden heeft, het kader hiervoor was vastgelegd in de EU-verdragen”, aldus de Hongaarse reactie. “De EU-instelling moeten de nationale identiteiten van de lidstaten respecteren”, zo voegen ze toe.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Niels Geerinck (1994) koestert een passie voor de binnen- en buitenlandse (geo)politiek. Zijn interessegebied richt zich in het bijzonder naar de politieke en culturele tendensen in de Hongaarse, Angelsaksische en Scandinavische sferen. Cultuur- en boekenliefhebber.

5 gedachten over “Viktor Orban roept EU op om “soevereiniteit lidstaten te respecteren””

  1. daar kun je alleen maar voor 100% achter staan.Als je ziet wat het plan is van EU om alles van kultuur en eigenheid van de verschillende landen kapot te maken en daar zit weeral het monster van Georges Soros met zijn NGOs achter

  2. Hopelijk verlaten ze het eu-circus met nog velen in hun kielzog.Misschien toch al eens beginnen met hongaars te gaan leren.Gelukkig zijn er nog mensen met normaal gezond verstand.

Plaats een reactie

Delen