Matthias Diependaele (Photonews)

Matthias Diependaele (Photonews)

Uncategorized

Vlaamse regering maakt lijst met honderden overbodige uitgaven

Pieter Van Berkel

Heel wat uitgaven van de Vlaamse overheid kunnen geschrapt worden, zo blijkt uit een ‘spending review’ van Vlaams minister van Financiën en Begroting Matthias Diependaele (N-VA). Dat schrijft De Tijd.

De Vlaamse regering liet voor het eerst op het grote schaal oplijsten welke uitgaven zonder al te veel problemen geschrapt kunnen worden. Het gaat om honderden steunmaatregelen voor bedrijven, gezinnen en het middenveld. De verschillende beleidsdomeinen konden zelf met suggesties komen. Alleen het onderwijs deed bijna geen suggesties.

Intussen werd 26 miljard van de in totaal 50 miljard euro uitgaven al doorgelicht. De overbodige uitgaven die tot nu toe uit de bus kwamen variëren van enkele tienduizenden tot miljoenen euro’s. Zo worden de gunstregimes in de verkeersbelasting, een aangepast ­tariefplan voor De Lijn, de schoolbonus of een kleutertoeslag in de kinderbijslag allen genoemd als mogelijke besparingen.

Er zijn kleinere besparingen mogelijk, zoals op sportinfrastructuur, subsidies voor extra verharding, de berichtgeving van de ­Regionale Omroep Brabant (ROBtv) over de Vlaamse Rand, de subsidies aan de wielerploeg Sport Vlaanderen-Baloise, de catering van de overheid of geld voor het IJzermonument.

Uit deze lijst kan de Vlaamse regering tijdens een begrotingsronde dingen uitkiezen om te schrappen. Het gaat niet enkel om pure besparingen. Sommige uitgaven kwamen op de lijst terecht omdat ze een contraproductief effect hadden.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Pieter Van Berkel (°1990, Genk) is historicus en volgt de (inter)nationale politiek en 'culture wars' op de voet. Interesse in politiek, geschiedenis, filosofie en religies in al hun vormen. Sciencefictionfanaat.

9 gedachten over “Vlaamse regering maakt lijst met honderden overbodige uitgaven”

  1. Afschaffen van subsidies allerhande, waar de gewone burger niets aan heeft zou al een hele stap in de goede richting zijn. Ik denk bvb aan projecten voor de zogezegde “betere inburgering” denk aan de sjoemelpoedel.

  2. Dat ze eerst eens besparen op hun wedde, dat loopt pas de spuigaten uit. Duizenden euro’s per maand en meer dan de helft is niet aanwezig, maar aan hun wedde zullen ze niet torsen hoor, anders kunnen ze hun brood niet meer betalen he, met zo een kleine wedde!

  3. Besparingen of dubieuze sponsoring. Is het normaal dat de gemeente Tervuren met belastinggelden het sportcentrum van Defensie (Polygoon) renoveert en er een hockeyveld laat aanleggen? Kostprijs voor het veld alleen al 1 miljoen euro. Is het de taak van lokale besturen om infrastructuur van Defensie te financieren via sponsoring? Waarom werd het domein niet gekocht door de gemeente. Welke belangen en of afspraken bestaan er tussen N-VA en Defensie?

  4. Hoe meer ze in Vlaanderen gaan besparen, hoe meer ze in Wallonië zullen uitgeven. Diependaele denkt al aan 2024, maar heeft wel de jarenlange verspillingen getolereerd of eraan meegewerkt.

Plaats een reactie

Delen