Prins Harry en Meghan Markle. Foto Shutterstock

Prins Harry en Meghan Markle. Foto Shutterstock

Cultuuroorlog

‘Wit privilege’ leerstof dankzij Meghan Markle

Damien Segers

De betichtingen van racisme die Meghan Markle uitte tegenover het Brits koningshuis, zijn gebruikt als voorbeeld om leerlingen in een Londense privéschool te leren over hoe blanke mensen van nature geprivilegieerd zijn. Dat meldt Amerikaans weekblad Newsweek.

De Hertogin van Sussex Markle vertelde in maart hoe een niet nader genoemde Britse royal zorgen uitte over de huidskleur van haar kind. Meghan Markle is namelijk zelf het kind van een zwarte moeder en een blanke vader. Dat interview, afgenomen door miljardair en televisiepersoonlijkheid Oprah Winfrey, werd miljoenen keren bekeken. Dat gesprek lokte fel debat uit in Groot-Brittannië. Nu heeft het zich zelfs een weg gebaand naar het curriculum van de privéschool St. Dunstan’s College in Londen. Lessen over wit privilege beginnen daar vanaf de leeftijd van 13 jaar. De jonge tieners leren er niet alleen over het interview, maar ook over de andere vermeende racistische aspecten van de Britse koninklijke familie.

De school bespreekt ook andere thema’s rond sociale rechtvaardigheid en racisme, zoals Black Lives Matter. Men brengt de leerlingen ook bij waarom er bijvoorbeeld nog geen zwarte James Bond geweest is. De directeur van de school verklaarde aan Britse krant The Sunday Times: “Wij leren onze leerlingen niet over wit privilege om de blanke gemeenschap een schuldgevoel aan te praten, maar om al onze jonge mensen te helpen, ongeacht hun raciale achtergrond, zodat ze de complexiteiten en gevoeligheden van een echt probleem dat er voor hen en de bredere maatschappij toe doet beter begrijpen.”

19.000 pond per jaar

De privéschool in kwestie kost wel 19.000 pond per jaar (22.519 euro). Onder haar alumni vallen onder andere voormalig parlementslid Chuka Umunna. Hij is potentieel kandidaat als nieuwe leider van de Labour Party. Zo’n prijzen zijn niet uitzonderlijk voor Londense privéscholen. De man van Markle, Prins Harry, ging zelf naar het nog prestigieuzere Eton college, waar ouders van leerlingen £ 48.501 (57.491 euro) ophoesten per jaar.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Damien Segers is masterstudent geneeskunde met een breed interessegebied. Zo focust hij zich naast gezondheid en wetenschap onder andere op politieke ontwikkelingen in Duitsland. 

1 gedachte over “‘Wit privilege’ leerstof dankzij Meghan Markle”

Plaats een reactie

Delen