Vlaamse regering bereikt stikstofakkoord: geen gelijke behandeling industrie en landbouw, extern salderen mogelijk

Vlaamse regering bereikt stikstofakkoord: geen gelijke behandeling industrie en landbouw, extern salderen mogelijk. Photonews

Binnenland politiek

Zuhal Demir over energiefactuur: “Regering houdt geen rekening met gemiddeld Vlaams gezin en alleenstaanden”

Simon Segers

Vlaams minister van Energie en Omgeving Zuhal Demir (N-VA) was zaterdag te gast bij Kanaal Z. Zij ging hier in gesprek over de hoge energiefactuur en het huidige en toekomstige energiebeleid in Vlaanderen.

Minister Demir wil de energiefactuur sterk laten dalen. Naar eigen zeggen heeft ze de afgelopen twee jaar verschillende subsidies en premies voor groenestroomcertificaten uit de energiefactuur kunnen halen, waardoor de Vlaamse component met 7 procent gedaald is. De minister ziet in de toekomst ook liever de afbouw van de subsidies voor elektriciteit die via fossiele brandstoffen wordt opgewekt.

Transfers

Verder ging het gesprek over de sociale tarieven voor lage inkomens en andere kwetsbare groepen. Bij de onderhandelingen over de federale begroting werd besloten dat dit initiatief verlengd en zelfs uitgebreid zal worden. Een gezin dat recht heeft op een sociaal tarief bespaart hierdoor gemiddeld 730 euro per jaar op de energiefactuur. Minister Demir is een voorstander van het behoud, maar had graag ook maatregelen gezien voor de overige Vlamingen.

“De energiecrisis treft ons allemaal, maar de federale regering focust zich op 20 procent van de bevolking. Men blijft zich focussen op die groep, maar energie is ook duur voor alleenstaanden, voor elk Vlaams gezin in feite. Het is bovendien ook een transfer, want slechts 35 procent van deze middelen gaan naar Vlamingen” , aldus Demir.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Simon heeft een brede interesse voor politiek en cultuur. Hij is ook gepassioneerd door wetenschap en luchtvaart.

Plaats een reactie

Delen