Afbeelding illustratief. Foto Shutterstock

Afbeelding illustratief. Foto Shutterstock

Uncategorized

1 op 4 Belgen is antisemitisch volgens onderzoek

Simon Segers

Een op de vier Belgen heeft de neiging om te discrimineren en/of op een antisemitische manier te reageren. Een op de tien zou iemand discrimineren alleen maar omdat die van Joodse oorsprong is. Dat blijkt uit een enquête van Ipsos voor de ngo Action and Protection League, een partnerorganisatie van de European Jewish Association.

Uit de enquête, uitgevoerd in 2019 en 2020, blijkt dat 26 procent van de Belgen tussen 18 en 75 jaar licht antisemitisch is, en dat 4 procent uitgesproken antisemitisch is. In het Vlaams gewest zijn volgens de peiling meer mensen antisemitisch (24 procent, waarvan de helft “sterk antisemitisch” zou zijn), dan in Wallonië (14 procent) en Brussel (10 procent). In verschillende Oost-Europese landen liggen de resultaten echter veel hoger: 48 procent van de Grieken, 42 procent van de Polen en 39 procent van de Slovaken is antisemitisch volgens hetzelfde onderzoek.

Vlaams Belang

Mensen zonder middelbaar diploma zouden het meest antisemitisch zijn (50 procent), het aandeel daalt naarmate het opleidingsniveau stijgt. Bij de universitairen gaat het nog om 16 procent. Uit de enquête blijkt ook dat kiezers van het Vlaams Belang het vaakst antisemitisch zijn (62 procent, waarvan de helft uitgesproken antisemitisch). De foutenmarge voor deze categorie is wel groter, aangezien gekeken wordt naar de aanhangers van de verschillende partijen onder de 1.000 respondenten. Het laagste aandeel is er bij de kiezers van Ecolo, Groen, DéFI en MR. 

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Simon heeft een brede interesse voor politiek en cultuur. Hij is ook gepassioneerd door wetenschap en luchtvaart.

20 gedachten over “1 op 4 Belgen is antisemitisch volgens onderzoek”

  1. Als ge rekening houdt van wie deze enquête uitgaat, kan men zich afvragen of die organisatie er geen belang bij heeft veel “jodenhaat” menen of wanen te constateren. Soms wordt er een opportunistisch een amalgaam gedraaid van “Anti-Zionisme”, een politiek stellingname en “jodenhaat” een vorm van “racisme” die eigenaardig genoeg “anti-semietisme” wordt benoemd zelfs wanneer andere Semietische talen sprekende volkeren die feiten plegen. Het mogelijk als “racisme” te kwalificeren optreden van de Zionisten tegen Palestijnen en de daarmee samenhangende gebiedsroof van Oost-Jerusalem en de “Bezette Gebieden” zou ook anti-semietisme kunnen genereren, evenals het feit dat Israel UNO-resoluties naast zich kan neerleggen wegens het feit dat hun gedweeë butler en financiële sponsor Uncle Sam “Veto-Recht” heeft in de UNO. Volledigheidshalve niet alle Joden zijn Zionisten ; er zijn ook fervente anti-Zionistische Joden, google eens “Neturei Karta” !

  2. Wij van WC-eend hebben WC-eend getest en….
    De zoveelste onzinnige enquête! De waarheid afleiden door 0,01% van de bevolking te bevragen en dan waarschijnlijk nog met dubieuze vragen! Hopelijk niet op kosten van de belasting betaler! Maar ik vrees ervoor!

  3. Ja,ja,ik dacht dat die plaat al lang doorgezaagd was. Wij zijn anti-joods, racistisch, komen uit de onderste lagen van de bevolking,zijn tegen vivaldi,tegen corrupte politiekers, tegen boetes, tegen corona onzin,kunnen niet lezen of schrijven, zijn extreem rechts, zijn halve of hele nazi’s, hebben geen zak verstand van het milieu en weten het altijd beter.Is er nog iets waar de zogezegde intillegentia onderzoek kunnen naar doen ? Ik moet zeggen dat ik me best goed voel in die onderste lagen.Beter het hart op de tong dan het mes in de rug.

  4. volledig correct, er is een groot verschil tussen antisemitisme en antizionisme. Ik ben 100 % antizionist want zionisme = racisme, maar ik ben geen antisemiet. Trouwens de echte semieten zijn de Palestijnen

  5. Hahah, hoe doorzichtig zeg! Natuurlijk zitten alle baarlijke duivels bij het VB. Hahaha, wat een zever zeg. De onderduimse steek is ook wel leuk, nl het zijn de laag geschoolden…en die zitten natuurlijk enkel maar bij het VB. Met andere woorden wat een bende marginale domme kloten zijn jullie zeg!

  6. Één op vier, is gelijk aan de Belgen met een migratie achtergrond. Heeft de studie dit onderzocht? Wetende dat moslims de overgrote meerderheid vormen van de migranten.

  7. Dirk, het gaat hier over een eenzijdige enquete in België enkel en alleen om rechts in een slecht daglicht te stellen. Nooit hebben ze gesproken over de minachting van de moslims jegens onze mensen. Kwaliteit van deze enquete is nihil en waardeloos.

  8. Deze cijfers zijn wel heel selectief en blijkbaar hebben de onderzoekers ook inzage in de stembriefjes van de betrokkenen gehad. Ik kan me moeilijk voorstellen dat 62% van de VB kiezers antisemiet zijn, en dat in Brussel waar het grotendeel van de bewoners noord Afrikanen zijn en aldus een sterke anti Israël ingesteld hebben maar 10% antisemiet is. Zou deze NGO ook verantwoordelijk zijn voor de begroting van Brussel, en aldus ook een aantal nulletjes vergeten zijn als het over Brussel gaat? Feit is dat het antisemitisme aan het toenemen is maar deze opmars is in correlatie met de stijging, nu al tot 37% van ons land, van allochtonen die we elk jaar verplicht zijn in te voeren, import van armoede en geweld. De gewone Vlaming heeft geen belang erbij Joden te viseren en is bovendien niet gewelddadig, de allochtonen waarvan het overgrote deel islamisten zijn hebben dat wel, zijn bovendien wel gewelddadig, en sleuren er steeds te pas en te onpas de Palestijnse kwestie bij. Dus bij een fact check zal deze stelling ONWAAR zijn, maar de subsidies van de vivaldi zullen nu blijkbaar weer vlotter vloeien.

  9. Hier zijn ze weer om het VB te vergelijken met minder geschoolden. Denken die nu echt dat de mensen daar nog intrappen. Volgens mij zitten er bij VB meer (hoog) geschoolden dan in alle andere partijen te samen.

  10. Het zoveelste “onderzoek” dat niet meer is dan zever in pakskes.
    Eerst worden de resultaten bepaald en het “onderzoek” wordt eraan aangepast.
    Onweerlegbaar feit is dat jodenhaat vooral terug te vinden is bij moslims én bij uiterst links.
    Dat laatste is in Frankrijk klaar en duidelijk aangetoond.
    Maar dat willen ze bij NGO’s natuurlijk niet geweten hebben, vandaar dergelijke op gebakken lucht gebaseerde “onderzoeken”.

  11. Een op de tien zou iemand discrimineren alleen maar omdat die van Joodse oorsprong is (texto). Hierbij aansluitend: hoeveel joden, in België, zouden iemand discrimineren omdat die geen jood is? Blijkbaar is die vraag taboe. Joden zijn ook maar mensen en het risico op kleine kantjes is ook in die groep niet onbestaande. N-VA en andere Belgische politieke partijen tellen joden als partijleden met belangrijke functies. Graag zou ik willen weten hoeveel Israëli van Arabische origine (dus niet joden) lid zijn van joodse politieke partijen in Israël en welke functies zij bekleden. Kortom welke Israëlische politieke partijen voeren in de praktijk een inclusief beleid (gelijke burgerrechten)?

  12. Zionisme staat voor segregatie tussen joden en niet-joden, en in Israël en de Palestijnse bezette gebieden wordt dat model à la lettre toegepast. Nog nooit werden zionisten, voor zover ik mij herinner, hierover bevraagd in Terzake, de Afspraak of de 7de dag. Maw is het joods-Israëlisch multicultureel beleid werkbaar in Europa, België en de USA? Ik kijk uit naar het debat.

  13. Joden en Islam zijn per definitie discriminerend want anders bloedt de sekte leeg. Het is hun enige houvast en om die reden zijn de straffen voor apostasy ook uitsluiting en zelfs dood. (oneer)

Plaats een reactie

Delen