Uncategorized

11 jaar cel voor Amerikaanse journalist in Myanmar

Redactie PAL

De Amerikaanse journalist Danny Fenster is voor de militaire rechtbank van Myanmar veroordeeld tot 11 jaar gevangenis. Dat schrijft France24. Hij is één van de vele journalisten die sinds de militaire coup opgesloten zitten.

Militaire coup

Fenster werd opgepakt in de nasleep van de militaire coup in Myanmar. Daar heeft het leger op 1 februari 2021 de macht met geweld overgenomen van de regerende NDL-partij (National League for Democracy) en voor een jaar lang de noodsituatie afgekondigd. De NDL had toen net met een ongeziene voorsprong de verkiezingen gewonnen, wat niet naar de zin van het leger was. Zij hadden immers de oppositie gesteund, die de NDL van grootschalige fraude beticht. Hierbij vielen vele honderden doden.

Schijnproces

Het proces van Fenster heeft alle kenmerken van een schijnproces, daar de aanklachten tegen hem duidelijk niet gefundeerd zijn en het proces achter gesloten deuren plaatsvond in de gevangenis. Er wordt hem ten laste gelegd dat hij de immigratiewetten met de voeten heeft getreden en dat hij mensen aanmoedigde zich te verzetten tegen het leger. Hiervoor wordt hij nu tot 11 jaar cel veroordeeld. Tijdens het proces werd hem plots ook opruiing een terrorisme verweten. Indien hij hier tevens schuldig aan bevonden wordt hangt hem levenslang boven het hoofd.

De aanklachten zijn gebaseerd op de medewerking die Fenster verleende aan het medianetwerk Myanmar Now, een nieuwskanaal dat zeer kritisch was over de coup in het land. Hierdoor werden ze door het leger verbannen en werden werknemers opgepakt. Toch is het enigszins vreemd dat Fester hiervoor in de problemen komt. Hij verliet Myanmar Now namelijk in juli 2020, terwijl de coup slechts 9 maanden later plaatsvond.

Slachtoffer van politiek getouwtrek

Men kan zich de vraag stellen waarom de legerleiding deze Amerikaanse journalist zo graag wil opsluiten. Wellicht heeft dit te maken met de toenemende druk die de Biden-administratie onlangs uitoefende op de hoge officieren in Myanmar. Zo besliste Biden sancties op te leggen en vragen de Amerikanen om de democratie te herstellen. Het lijkt erop dat Danny Fenster in dit politiek getouwtrek nu als pasmunt wordt gebruikt.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




1 gedachte over “11 jaar cel voor Amerikaanse journalist in Myanmar”

Plaats een reactie

Delen