Betogers tijdens een betoging tegen abortus. (Photonews)

Betogers tijdens een betoging tegen abortus. (Photonews)

Cultuuroorlog

50% minder abortussen in Texas na nieuwe hartslagwet

Damien Segers

Na het invoeren van de controversiële ‘Heartbeat Act’ in september, is in de Amerikaanse staat Texas de maand daarop het aantal abortussen met 50 procent gedaald in vergelijking met het jaar daarvoor. Dat blijkt uit een studie. Die wet stelt dat abortus illegaal is vanaf een hartslag meetbaar is bij het embryo. Dat komt in de praktijk neer op een achttal weken zwangerschap.

De studie baseerde zich op het aantal abortussen dat 19 van de 24 abortusklinieken uitvoerden in de maand september. Die zijn samen goed voor zo’n 93 procent van alle abortussen in de staat. In vergelijking met 2020 daalde het aantal met 50 procent. “Dit is de meest restrictieve abortuswet op staatsniveau die in de VS van kracht is. We verwachten een substantiële impact op het aantal abortussen in Texaanse faciliteiten,” aldus het rapport, dat blijkbaar is geschreven vanuit het perspectief van oppositie tegen de ‘Heartbeat Act’ en een afname van het aantal abortussen als een negatief resultaat lijkt te behandelen.

Andere staten in de V.S. voerden eerder gelijkaardige wetten. Rechtbanken echter blokkeerden deze steeds na het aanspannen van rechtszaken door abortusactivisten. De wet zou namelijk ongrondwettelijk zijn in het licht van een uitspraak van het Hooggerechtshof in 1973. In het mijlpaalarrest ‘Roe v. Wade’ oordeelde de rechtbank toen dat het ‘recht op abortus’ besloten ligt in het grondwettelijke recht op privacy. De nieuwe Texaanse wet, echter, bevat een uniek handhavingsmechanisme. Elke burger kan namelijk een civiele rechtszaak aanspannen tegen iemand die “criminele abortus” aanbiedt, of eraan meewerkt. Zo wordt het blokkeren via de rechtbank bemoeilijkt.

Minder abortussen nefast voor economie en gezondheid”

De auteurs van de studie voorspellen dat sommige vrouwen “gedwongen zullen worden hun zwangerschap voort te zetten, wat gepaard gaat met nadelige gevolgen voor de gezondheid en de economische situatie van de vrouwen en kinderen in kwestie“. De hoofdauteur van de studie Kelly White wist ten slotte te vertellen dat de wet er waarschijnlijk voor zal zorgen dat vrouwen nauwgezetter zullen opvolgen of ze al dan niet zwanger zijn.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Damien Segers is masterstudent geneeskunde met een breed interessegebied. Zo focust hij zich naast gezondheid en wetenschap onder andere op politieke ontwikkelingen in Duitsland. 

1 gedachte over “50% minder abortussen in Texas na nieuwe hartslagwet”

  1. Schandalig je kan beter een abortus ondergaan dan dat je een kind op de wereld zet waar je niet voor kan zorgen of erger ter adoptie afstaat. De trauma’s die een kind hier door oploopt is niet te overzien. Het is crimineel om mensen op deze manier te dwingen toch een kind te krijgen. Ten eerste sommige mensen horen geen kind te krijgen ivm drugsgebruik of geen toekomst voor het kind, ten tweede is het niet aan anderen om te beoordelen dat je wel dan niet een kind neemt, ten derde de trauma’s die deze kinderen oplopen omdat hun ouders junks zijn die hen niet willen of kans arm zullen opgroeien. Een abortus moet kunnen tot 24 maanden ver in de zwangerschap! Er is geen kind dat door junks of de overheid zou moeten worden opgevoed. Het beste zou zijn een verbod om kinderen te maken voor kans armen en junks.

Plaats een reactie

Delen