Minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V). Foto Photonews.

Minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V). Foto Photonews.

Binnenland politiek

60 miljoen euro minder voor gehandicaptenzorg dit jaar

Ruben Notteboom

De gehandicaptenzorg zal voorlopig op 60 miljoen euro minder moeten rekenen dan eerst beloofd was. Dat komt hard aan. De wachtlijsten voor gehandicaptenzorg zijn lang en extra middelen zijn broodnodig. Wouter Beke (CD&V) meldt echter dat er slechts een toelage zal zijn voor 1.500 mensen. Dat blijkt na een vraag van oppositielid Hannes Anaf (Vooruit).

Het probleem van de wachtlijsten in de zorg is een algemeen bekend en zeer pijnlijk vraagstuk waar geen oplossing voor komt. Pano maakte er vorig jaar nog een reportage over, waardoor de politiek eindelijk leek te reageren. Jan Jambon (N-VA) beloofde meer financiële steun om de wachtlijsten in te korten. De overheid had een investering van 270 miljoen euro gepland voor 2024, maar die zou nu al in 2021 plaatsvonden. Minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) bevestigde nogmaals die belofte in juni.

Gehandicaptenzorg zal 1500 budgetten minder kunnen toewijzen

De overheid heeft tot nu toe al een groot deel van het beloofde geld geïnvesteerd, maar zal 60 miljoen euro tekortkomen. Volgens het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap komt dat neer op 1500 budgetten om gehandicapten te helpen. Dat zou komen omdat er nog onderzocht wordt of sommige mensen al dan niet tot de hoogste prioriteitengroep behoren.

De 60 miljoen die tekort is, zal wel nog op tafel gelegd worden, maar later. De oppositie is alvast niet tevreden met de cijfers en vindt dat het voorziene budget had moeten worden uitgegeven. Daarnaast betreurt de oppositie dat prioriteitengroepen twee en drie volledig uit het oog verloren zijn. Het debat zal vandaag normaal gezien aangesneden worden in het Vlaams parlement.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Ruben Notteboom (°1998, Eeklo) is afgestudeerd als master tolk aan de Universiteit Gent en zit momenteel in zijn tweede master Internationale Betrekkingen en Diplomatie aan de Universiteit Antwerpen.

14 gedachten over “60 miljoen euro minder voor gehandicaptenzorg dit jaar”

  1. Maar wel migrantjes bij de vleet binnenlaten en in vakantiehuisjes of hotels onderbrengen. En dat moeten wij allemaal nog normaal vinden. Afzetten deze niet verkozen nepregering.

  2. Die kerel gebruikt dezelfde tactiek als zijn voorganger Jo Vandeurzen, veel beloven maar geen poot uitsteken. Dan was er nog een zekere Bart De wever, Antwerps leugenaar in maatpak, die jaren terug de zorgpremie in een klap verdubbelde, met dat extra geld zouden dan de enorm lange wachtlijsten worden weggewerkt. Wat zien we vandaag, nog langere wachtlijsten.

  3. Ze geven liever hun geld uit aan de zogezegde vluchtelingen.
    Kostprijs 35 a 70 euro/dag en nig andete legale voordelen
    Da kost honderden miljoenen, bijna geen Haan kraait er over, Maarja ze denken dat zijn toekomstige stemmen.

  4. Ook de financiële ondersteuning van iets minder begoeden wordt door deze meneer afgeschaft. Elke maand 130 euro minder, terwijl de uitgaven aan huishoudhulp, apotheker en huisarts maar stijgen. Dat heeft hij gedaan door de vragenlijst zo op te stellen dat meer dan de helft van de ouderen eraf valt. Dat zijn die mensen die overwegend CD & V stemden. Dag Beke, zie maar rap dat ge een plaatsje krijgt ergens in de Europese grabbelton.

  5. Misschien kunnen de slachtoffers zich eens verenigen en aan Meryeme Kitir vragen of ze voor de verandering eens geen 60miljoen overheeft voor de Vlaamse mensen ipv die met leuke vliegtuigtripjes te gaan uitdelen in haar Afrikaanse heimweelanden.

  6. zorg eerst voor jullie eigen volk in plaats van steeds te geven aan die zogezegde vluchtelingen .Er zijn nog vele belgen die tekort hebben zoals ze zeggen verdoken armoede .Help de bejaarden met een klein pensioen, gehandicapten en werklozen en als er dan nog centen over????zijn help die vluchtelingen maar denk dat jullie voor eigen volken zelf centen tekort hebben

  7. Bedankt lieve regering zoals we er nu voorstaan kunnen we maar een plaats voor onze kinderen krijgen wanneer we half dood zijn want ook al kunnen we het niet meer aan we moeten verder al is het kruipend.Verder pesten ze ons daar nog bij dat we onder dwang de zorg voor onze kinderen zelf nog moeten dragen want het geld dat ze krijgen gaat naar een bewindvoerder omdat wij als ouder niet met computers kunnen werken dat wij als bedelaars moeten smeken om ons geld terug te krijgen wanneer we een broek kopen. NU JA we moeten sparen voor later voor onze kinderen omdat ze ooit overlijden toch de helft van dat geld naar jantje staat terug gaat .

Plaats een reactie

Delen