Sammy Mahdi (CD&V)

Uncategorized

Actievoerders kruipen in slaapzak op straat aan kabinet Mahdi

Wannes Neukermans

Woensdag wilden een veertigtal actievoerders de verzadiging van het opvangnetwerk voor asielzoekers aangeklaagd. Ze gingen op een stuk karton in een slaapzak op de middenberm liggen aan de Regentlaan in Brussel. Dat is waar het kabinet van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) ligt.

“Geen mensen op straat”, “Moet er iemand doodvriezen?”, “Hoeveel dagen nog, Sammy Mahdi?” of “Asielbeleid anno 2021: koud, kouder, koudst”, stond er te lezen op enkele van de spandoeken en protestborden die de actievoerders bij zich hadden. In twee rijen lagen ze in slaapzak op de middenberm van de Regentlaan, tussen de voorbijrijdende auto’s.

“We komen in een situatie waarin mensen elke dag op straat slapen voor de poorten van het aanmeldcentrum, in de hoop een afspraak te krijgen. Maar doordat het systeem vastzit, lukt dat gewoon niet”, zegt Elias Van Dingenen van Vluchtelingenwerk Vlaanderen. De actie werd georganiseerd door Vluchtelingenwerk Vlaanderen samen met Vriendschap zonder Grenzen, Amnesty International, Gastvrij Boechout en Vluchtelingenwerk Klein-Brabant-Willebroek. Zij kaarten de “uitzichtloze” situatie aan en zien dat de opvang stroef loopt op meerdere niveaus. Toch richten ze zich tot staatssecretaris Mahdi, die voor hen de eindverantwoordelijkheid draagt.

Meer plaatsen vrijmaken

Hij moet die verantwoordelijkheid opnemen”, zegt Van Dingenen. “De oplossing is heel duidelijk: meer plaatsen vrijmaken. Het is al lang de ambitie van deze regering om voldoende plaatsen en bufferplaatsen te voorzien. Die ambitie is uitgesproken, maar wordt niet waargemaakt”, besluit hij.

De staatssecretaris merkt op dat er heel wat Europese landen zijn die met hetzelfde probleem kampen. De coronacrisis heeft twee gevolgen: de grote impact op de dossiers die vertraging oplopen, en daarnaast zijn er heel wat asielzoekers die terug moeten naar een ander Europees land, maar vast zitten in de opvang omdat ze een PCR-test weigeren.

Samen met Defensie op zoek naar oplossingen

“Samen met Defensie proberen we op zeer korte termijn een noodopvangcentrum te creëren in Glons”, zegt Sieghild Lacoere, woordvoerster van Mahdi. “Hij is het eens dat mensen een opvangplaats moeten krijgen. De voorbije weken zijn er in verschillende steden en gemeenten plaatsen geopend, in Geel, Lommel, Lombardsijde, Oudergem en Koksijde, en werd ook de capaciteit in andere centra opgedreven. Er wordt blijvend gezocht naar opvangplaatsen”, aldus de woordvoerster.

Het kabinet Mahdi is het niet eens dat met de opmerking dat er een gebrek aan bufferplaatsen is. Eind juli werd door de regering de beslissing genomen dat Fedasil 5.400 plaatsen mag gebruiken. “Alleen heb je de plaatsen niet op 1, 2, 3. Net op het moment van die beslissing gingen meer dan 1.000 plaatsen verloren aan overstromingen in Wallonië, slachtoffers daarvan worden ook nog steeds opgevangen in opvangcentra van Fedasil”, aldus Lacoere.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

13 gedachten over “Actievoerders kruipen in slaapzak op straat aan kabinet Mahdi”

  1. Iedereen die aan het klei kasteeltje staat te wachten is hier volledig vrijwillig maar diegene die op het moment staan te wachten aan de ingang van onze ziekenhuizen op behandeling staan daar wel omdat sommige geen pcr test of vaccinaties willen doe daar iets aan voordat ge gaat protesteren voor diegene die hier vrijwilig miserie komen zoeken

  2. Ik geef al die nuttige idioten de raad om nu naar Centraal en West-Afrika te reizen daar is het volop zomer en lekker warm, maar je moet er niet op rekenen dat de politrici van al die landen naar hun gaan luisteren

  3. mensen toch,er is hier plaats genoeg om al die zoetzakken te herbergen,alle tweede verblijven aan de kust,alle hotels aan de kust die nu gesloten zijn kunnen opnieuw open en het zal werk verschaffen aan een hoop werkzoekenden,.Tevens zullen er veel gekleurde poetshulpen werk vinden om hun gelijk gekleurden te helpen opruimen in de tweede verblijven en de hotels.Samy zal enkele miljoenen Vlaams belastingsgeld vrijmaken om zijn toekomstig kiesvee te onderhouden en de bouwmaatschappijen zullen verzuipen in het werk om sociale woningen te bouwen,het leven kan toch mooi zijn ,zong zijn voorganger ene JL Dehaene.Ondertussen beste Vlaming,werk,spaar,bidt en betaal,god zal het je lonen.

  4. “Op straat” ? Dus “kwaadwillige belemmering van het verkeer”, waarvoor ABVV stakers al veroordeeld werden zowel in Wallonië als in Vlaanderen. (Strafwetboek art 406). Begin al met die subsidies droog te leggen van “Amnesty International” , “Vluchtelingenwerk” en andere opruiende, xenofiele subidieslurpers…

Plaats een reactie

Delen