De zorgverlener die de man het covid-medicijn weigerde te geven (Beeld: Twitter)

De zorgverlener die de man het covid-medicijn weigerde te geven (Beeld: Twitter)

Cultuuroorlog

Amerikaan krijgt geen covid-medicijn omdat hij blank is

Damien Segers

In een filmpje dat de ronde doet op social media, is te zien dat een Amerikaanse man geen covid-medicijn krijgt vanwege zijn huidskleur. Indien hij zwart of latino was, zou hij voldoen aan de criteria, aangezien zij automatisch tot een risicogroep behoren.

Harrison Smith, een blanke Texaan, kreeg zaterdag geen covid-medicijn vanwege zijn ras. Aangezien hij positief getest was op het coronavirus, ging hij naar een lokale medische hulppost en vroeg hij naar monoklonale antilichamen. Dat is de nieuwste en beste behandeling tegen een infectie met het coronavirus. Hij kreeg echter deze medicatie niet, aangezien hij niet tot een van de risicogroepen behoorde, volgens de verpleegster. Had de man echter een zwarte huidskleur gehad of een latino geweest, krijg hij deze wel. De logica achter die discriminatie is het feit dat zwarten en latinos op populatieniveau zwaarder getroffen worden door covid-19. Dat maakt hen automatisch een risicogroep die kwalificeert voor monoklonale antilichamen. Tot die risicogroepen behoren bijvoorbeeld ook mensen met een verzwakte immuniteit.

Na geweigerd te worden, trok Smith verontwaardigd richting social media. Daar kon hij rekenen op bijval. Enkele mensen raadden hem aan om het centrum dat de zorg aanbiedt aan te klagen wegens discriminatie.

Bevestigd door infolijn

Dave Reilly, een Amerikaans radiopresentator, kon het verhaal van Smith bevestigen via een telefoontje met de infolijn van de staat Texas. “Er zijn toelatingscriteria die we volgen, en Afro-Amerikanen en Latijns-Amerikanen zijn etnische risicogroepen, dus dat zou een kwalificatie zijn,” vertelde een medewerker aan Reilly, en zei dat “mensen met een BMI van 25 of hoger, mensen die 65 of ouder zijn, of etnische risicogroepen het kunnen krijgen.”

Dus als je een gezonde, fitte blanke bent en je komt opdagen, krijg je geen infuus?” vroeg Reilly verder nog “Op basis van de criteria die we nu gebruiken, is dat juist,” bevestigden ze.

https://twitter.com/Harrison_of_TX/status/1459591738809622532

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Damien Segers is masterstudent geneeskunde met een breed interessegebied. Zo focust hij zich naast gezondheid en wetenschap onder andere op politieke ontwikkelingen in Duitsland. 

5 gedachten over “Amerikaan krijgt geen covid-medicijn omdat hij blank is”

Plaats een reactie

Delen