Zweeds premier Magdalena Andersson. Foto Shutterstock

Zweeds premier Magdalena Andersson. Foto Shutterstock

Uncategorized

Andersson voor tweede keer in week tijd verkozen tot zweedse premier

Wijnand Meeus

Magdalena Andersson is opnieuw verkozen premier van Zweden. Enkele dagen geleden werd ze ook al aangesteld als eerste minister van het land. Toen nam ze echter zeven uur later al ontslag door een geschil rond de begroting.

Nadat Andersson de steun van de Groenen in haar minderheidsregering verloor moest de eerste vrouwelijke premier alweer snel aftreden. De aanleiding daartoe was het aannemen van een begrotingsvoorstel dat door de rechts-nationalistische ‘Zweden Democraten’, was geschreven .“We hebben geprobeerd om in de regering te zitten en om groen beleid te leveren, het is niet onze taak om een begroting te beheren die is onderhandeld door de Zweden Democraten,” zo zei Märta Stenevi, de partijleider van de Groene Partij.

Aangezien er geen andere kandidaten waren, deed Andersson een nieuwe poging om een regering te vormen. Ditmaal enkel bestaande uit haar eigen sociaaldemocratische partij. Tijdens de stemming op maandagochtend ontving Andersson meer stemmen tegen, dan voor haar benoeming. Maar volgens het Zweedse systeem heeft een premier geen meerderheid nodig, zolang er geen meerderheid in het parlement tegen is. De 54-jarige politica kreeg 101 stemmen voor, 173 tegen en 75 mensen stemden niet.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wijnand Meeus is een scout in hart en nieren met een grote passie voor recht. Voor PAL NWS volgt hij mee justitie en binnenlandse politiek.

1 gedachte over “Andersson voor tweede keer in week tijd verkozen tot zweedse premier”

Plaats een reactie

Delen