Bart De Wever. Foto Photonews. © Didier Lebrun/Photo News - 10934333-045

Bart De Wever over woke

Uncategorized

APSMO boos op De Wever na uitspraken over daklozen

Ruben Notteboom

Het Antwerps Platform Sociale Middenveld Organisaties (APSMO), met onder meer welzijnsorganisaties, vakbonden en de Universiteit Antwerpen, is niet te spreken over de uitspraken van Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA). Na de dood van twee daklozen in de fietsparking onder het Centraal Station, maakte hij enkele uitspraken die volgens APSMO niet kunnen. “De Wever scheert alle mensen in dakloosheid over dezelfde kam”, vindt de middenveldkoepel, die “wil ingaan tegen het negatief en stigmatiserend beeld dat de burgemeester ophangt”.

De Wever zei aan ATV dat mensen die “totaal haveloos zijn een bijna dierlijke manier van leven hebben en bijna allemaal, zo niet allemaal, toxicomaan zijn.” Maar APSMO vindt dat leugens.”We voelen ons aangesproken en willen graag nuanceren”, stelt het APSMO. “De groep van dak- en thuisloze mensen in onze stad is heel divers. Elk verhaal is uniek. Het gaat om mensen met verschillende achtergronden, verhalen en oorzaken die aan de basis van hun situatie liggen.”

APSMO vindt De Wever stigmatiserend

Volgens APSMO ligt de oorzaak vaak bij andere factoren; zoals woonproblematiek, armoedecijfers, gezondheidsproblemen, intrafamiliaal geweld… Verslaving is dus niet altijd de oorzaak van dakloosheid volgens APSMO. “Het samengaan van deze problematieken zorgt voor een complexiteit die sommigen op straat doet belanden”, aldus nog APSMO. “Daar wacht hen een hard leven van schaarste. Vooroordelen en stigmatisering gaan de situatie van mensen niet verbeteren, wel integendeel.”

De middenveldkoepel erkent dat het Antwerpse stadsbestuur investeert in de aanpak van dak- en thuisloosheid in samenwerking met tal van organisaties. APSMO erkent wel dat het Antwerps stadsbestuur investeert en de dak- en thuisloosheid wil aanpakken. Daarvoor werkt de stad zelfs samen met verschillende organisaties. Maar APSMO vindt het onvoldoende. “Toch zijn opvang- en wooninitiatieven lang niet toegankelijk voor iedereen”, klinkt het. “Er zijn heel wat uitsluitingscriteria, administratieve en zelfs financiële drempels. Daarnaast vindt niet iedereen de weg naar de hulpverlening en is het aanbod aan welzijnsoplossingen niet algemeen gekend. We moeten deze tragische gebeurtenis aangrijpen als aanleiding om te leren en de hiaten in het sociaal beleid te dichten”, vindt APSMO.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Ruben Notteboom (°1998, Eeklo) is afgestudeerd als master tolk aan de Universiteit Gent en zit momenteel in zijn tweede master Internationale Betrekkingen en Diplomatie aan de Universiteit Antwerpen.

7 gedachten over “APSMO boos op De Wever na uitspraken over daklozen”

  1. Ik ben verre van een fan van BDW, maar in deze kan ik hem begrijpen en steunen. Maar geen nood, als BDW op de vingers getikt wordt (al dan niet terecht) komt hij er wel onderuit met zijn verontschuldigen aanbieden. Bij de Joodse gemeenschap lukte dat ook destijds.

  2. De zoveelste subsidieslurper die naar de pijpen van de heersende elite danst in ruil voor het geld van de belastingbetaler. VB en NVA zijn de enige echte Vlaamse partijen en moeten kapot

  3. Er zijn nu eenmaal mensen die vrijwillig in de miserie stappen., denk maar aan het Sint-jansplein en het vroegere De Coningxplein. Alsook het Centraal Station.Astrid,nog te zwijgen over de Seefhoek.
    Criminaliteit is hierbij hun ding,want een boterham moeten ze niet hebben enkel centen om drank en drugs.,.
    Als die twee landlopers gestorven zijn aan een overdosis, was dat hun eigen keuze.,en al die zeikers die nu van een mug een olifant maken omwille van een uitspraak BDW,die hebben die twee ook niet kunnen helpen,want die kozen daar niet voor woonzorg ect.
    Als ex inwoner van de Seefhoek heb ik de vrijheid om de woorden van BDW volkomen terecht te vinden.

Plaats een reactie

Delen