Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V). Photo News

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V). Photo News

Uncategorized

Begijnhofkerk opnieuw bezet door sans-papiers

Ruben Notteboom

De saga van de sans-papiers in de Begijnhofkerk is nog niet ten einde. Na hun hongerstaking dienden ze allemaal en elk individueel een regularisatiedossier in. Velen kregen nog steeds een negatief antwoord, waardoor hun vertrouwen en hoop verder afbrokkelt.

Sammy Mahdi (CD&V) houdt het been stijf en blijft de aanvragen tot regularisatie weigeren. De voormalige hongerstakers van de Begijnhofkerk verliezen stilaan de hoop, maar blijven proberen. Hun vertegenwoordigers beweren dat de staatssecretaris voor Asiel en Migratie Mahdi beloofd had dat “hun situatie wel eens tot regularisatie zou kunnen leiden”, omdat ze al jaren in België wonen. Ze werden zelfs gevraagd individueel dossiers in te dienen. Toch blijft het antwoord negatief. Dat meldt onder andere De Standaard.

Mahdi beschuldigd van totale willekeur

Drie op de vier kreeg een negatief antwoord volgens Mohamed Alex van de Union des Sans Papiers pour la Regulation. Samen met advocaat Alexis Deswaef, de priester en Mehdi Kassou van het Burgerplatform voor Steun aan Vluchtelingen beweert Mohammed Alex dat er “geen duidelijke criteria zijn”. Ze beschuldigen de overheid van zelfs van “totale willekeur”.

Mahdi weerlegt de beschuldigingen en beweert dat tijdens het bewuste gesprek helemaal niet over soepelere behandeling werd gesproken. “Het was zelfs geen onderhandeling. Tijdens de gesprekken werd uitgelegd hoe het beleid werkt,” laat zijn woordvoerder Sieghild Lacoere weten aan De Standaard. “Wie een aanvraag indient, hoopt uiteraard op een positief antwoord. Tijdens het onderzoek komen zowel positieve als negatieve elementen naar voren. Het is niet zo dat afgewezen dossiers niet ten gronde behandeld werden.”

Begijnhofkerk opnieuw bezet, nieuwe hongerstaking op komst?

Omdat Mahdi niet van zijn standpunt wil afwijken en de regularisatie blijft weigeren, begonnen de sans-papiers alvast een nieuwe actie. De Begijnhofkerk wordt opnieuw bezet. De vraag rijst nu of er een nieuwe hongerstaking aankomt. Hoe dan ook ziet het er voorlopig niet naar uit dat Mahdi van plan is aan de eisen toe te geven.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Ruben Notteboom (°1998, Eeklo) is afgestudeerd als master tolk aan de Universiteit Gent en zit momenteel in zijn tweede master Internationale Betrekkingen en Diplomatie aan de Universiteit Antwerpen.

22 gedachten over “Begijnhofkerk opnieuw bezet door sans-papiers”

  1. Schandalig dat mahdi ze niet gewoon laat blijven. Ik steun deze mensen en hoop dat ze niet weer zover moeten gaan. Moest er een doden vallen is het de schuld van meneer mahdi als ook de CD&V.

  2. Waarom weer in een kerk ? er zijn toch genoeg moskeeën of durven ze dat daar niet gaan bezetten !! zo zie je maar wat voor dwazen wij hier zijn en dit toelaten, gewoon oppakken en de cel in want zijn hier illegaal, en zonder papieren geen verblijf meer want wie zijn zij ? weg gevluchte criminelen niemand weet dat !!

  3. Waarom gaan ze niet naar de grote moskee in Brussel, is ook nog mooi gelegen in het Jubelpark. Het zijn wel sans-papiers maar ze weten verdomd goed wat ze mogen bezetten en wat niet. Wat een klucht is dat aan het worden. Madhi, zo gaan er nog honderdduizenden komen.

  4. Beste,
    Die mensen moeten terug van waar ze komen, chantage ,en valse verklaringen zullen hen niet helpen. Misschien kunnen ze bij U wonen maar dan ook wel onderhouden dan. Misschien denk je dan ook eens aan de velen Belgen die het moeilijk hebben. Ga naar een ander land als je in je eigen levensonderhoud kan voorzien anders blijf waar je bent.

  5. Neen, als er doden zouden vallen is het van “eigen schuld, dikken bult” want niemand heeft die illegalen verplicht om in hongerstaking te gaan . Manu militari oppakken en uitzetten wagens “illegaal verblijf” .

  6. “U pleegt “Laster & Eerroof” wegens uw loze beschuldiging van vermeend “racisme”(sic) en beweerdelijke “oproep tot haat & geweld”(sic). Hij vraagt gewoon om manu militari de Wet toe te passen i.v.m. illegaal verblijf.

  7. Johnneke, dat is mijn vrijheid van mening. Ik roep niet op om haat en racisme, ik geef een oplossing voor het probleem, mag ik, ja. Indien dit jou stoort ben je er vrij in om mijn mening niet te lezen of niet naar deze echt-nieuws site te komen, mvg, Werner.

  8. Sommige van de hongerstakers zijn al meer dan 50 jaar oud.Als ze geregulariseerd worden hebben ze binnen tien jaar recht op een Belgisch pensioen.Alhoewel ze nooit een euro hebben bijgedragen.Van werken zal er niet veel rmeer in huis komen.Er zijn op dit moment ongeveer 150.000 illegalen in Brussel.Als we die allemaal een ocmw-uitkering moeten betalen en een pensioen dan zijn we failliet.

  9. Sommige van de hongerstakers zijn al meer dan 50 jaar oud.Als ze geregulariseerd worden hebben ze binnen tien jaar recht op een Belgisch pensioen.Alhoewel ze nooit een euro hebben bijgedragen.Van werken zal er niet veel rmeer in huis komen.Er zijn op dit moment ongeveer 150.000 illegalen in Brussel.Als we die allemaal een ocmw-uitkering moeten betalen en een pensioen dan zijn we failliet.

  10. Dat is geen mening. Je roept regelmatig op tot geweld vanuit je zolderkamertje.
    Je kan geen mensen terugsturen als de landen ze niet accepteren. Je leeft in een ziekelijke fantasiewereld.

Plaats een reactie

Delen