Uncategorized

Belg laat opnieuw iets minder op spaarboekje staan

Wannes Neukermans

In 2020 en begin dit jaar was het totale spaartegoed van de Belgen nog fors gestegen, maar nu vindt er al opnieuw een daling plaats. In september slonk het totale saldo met 258 miljoen euro tot 298,2 miljard euro. Volgens spaargids.be dragen verschillende factoren dragen bij tot die lichte verandering.

De huidige pandemie veranderde het spaargedrag van de Belgische huishoudens ingrijpend. Een gebrek aan consumptiemogelijkheden zorgde er aanvankelijk voor dat er maar liefst 23 miljard euro bij kwam op de gereglementeerde spaarboekjes. Sinds begin dit jaar flirt het totale bedrag op onze spaarboekjes met de kaap van 300 miljard euro. Nu zich voor de derde maal op rij een daling aftekent, ligt die grens weer wat verder van ons af. In totaal zag de Nationale Bank in het derde kwartaal onze spaartegoeden met 1,5 miljard euro dalen.

Prijsstijging van goederen en diensten

Een van de redenen voor deze daling is uiteraard de algemene prijsstijging van goederen en diensten. De inflatie bedraagt nu 4,16% tegenover 2,86% in september en 2,73% in augustus. Die evolutie valt vooral toe te schrijven aan de energieproducten. De inflatie voor energie bedraagt nu 30,86% tegenover 17,15% in augustus. Elektriciteit is nu 25,8% duurder dan een jaar geleden, aardgas zelfs 77,5% op jaarbasis. Aangezien die lonen niet meteen volgen, krijgt de koopkracht van de consument een forse knauw.

Ook de lage rente zorgt er voor dat de Belg op zoek gaat naar alternatieven. In het tweede kwartaal van 2021 namen de tegoeden op gereglementeerde spaardeposito’s nog toe met 3,5 miljard euro. De participatie in beleggingsfondsen groeide in diezelfde periode met 9,9 miljard euro veel sterker, al krikt het beleggingsrendement dat cijfer uiteraard ook op. Opvallend is dat ook de zichtrekeningen sterker aandikten dan de spaarrekeningen, hoewel ze de consument geen rendement opleveren. Het illustreert dat de geringe wettelijke minimumspaarrente van 0,11% veel mensen niet langer motiveert om actie te ondernemen.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

Plaats een reactie

Delen