Vincent Van Quickenborne. Foto Photonews.

Vincent Van Quickenborne. Foto Photonews.

Uncategorized

Belofte uitvoering celstraffen wordt opnieuw ingeslikt

Redactie Binnenland

In juni van dit jaar bezweerde minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) nog dat hij er komaf mee ging maken: “alle straffen onder drie jaar zullen worden uitgevoerd”. Het klonk toen nog dat “korte gevangenisstraffen in België niet of nauwelijks worden uitgevoerd en daar moet een einde aan komen”. Uit de jongste beleidsnota blijkt evenwel dat het bij een belofte zal blijven. Dat schrijft De Tijd vandaag.

Volgens de woordvoerder van de minister (Edward Landtsheere) moet vooral naar Corona gewezen worden: “Zonder de coronacrisis was het wel gelukt, maar we krijgen van overal signalen dat het geen haalbare kaart is tegen 1 december, door het toenemende aantal besmettingen en ziektes in de gevangenissen. Alle straffen uitvoeren zou de overbevolking en de druk in de gevangenissen nog vergroten. Het is nu wel nog aan het parlement om over het uitstellen van de wet te beslissen.”

Sophie De Wit (N-VA)

Aan het Corona excuus hecht de oppositie weinig geloof. Voor Sophie De Wit (N-VA) blijft Van Quickenborne hangen bij woorden. De Wit hekelt het gebrek aan daadkracht: “Waar is die extra capaciteit? Waar is het plan? Er ligt niks op tafel en ondertussen neemt de achterstand in onze strafuitvoering mythische proporties aan ten gevolge van de coronacrisis. Om nog maar te zwijgen van de overbevolking in de gevangenissen.”

Lik-op-stuk boetes

Vanaf 1 januari wil Van Quickborne dan weer wel van start gaan met de ‘lik-op-stuk’ boetes om kleinere criminaliteit sneller te bestraffen. Het gaat daarbij bijvoorbeeld om fietsdiefstal. Wanneer de dader bekend, zou hij met het scannen van een QR code zijn boete kunnen betalen. Er wordt dan verder geen proces-verbaal opgesteld.

Eerder dit jaar kreeg de minister kritiek te slikken omdat de tolerantiemarges op snelheidsovertredingen zouden verdwijnen. Hierdoor zou de overheid heel wat meer boetes kunnen innen. Dit zou moeten gebeuren via een extra parket dat onder leiding komt van een nationale procureur.

Lees ook

https://redactie.palnws.be/2021/07/meer-verkeersboetes-wordt-vlaanderen-kind-van-de-rekening/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Alle nieuws voor binnenland opgevolgd door de PAL NWS redactie.

11 gedachten over “Belofte uitvoering celstraffen wordt opnieuw ingeslikt”

  1. Dat ideetje om de tolerantiemarges bij verkeersovertredingen te schrappen zal Quickie niet zo gauw inslikken, vrees ik.
    Teveel kassa-kassa en gelegenheid om de Vlaamse koe te melken. Te mooi om het erbij te laten.

  2. Bij nader onderzoek bleken dat er teveel stem gerechtigden en partijleden bij de mogelijke plaatsing in de gevangenissen zouden terechtkomen. Ook de imam van het Vlaamse parlement was niet voor, dus blijft alles weer bij de gewone blabla. Denken die nu echt dat de mensen dat niet meer inzien?

  3. Ach, riool vld, wie gelooft daar nog één iemand van. Alles wordt nu afgeschoten op covid, een opgeklopte versie van griep, beste mensen. Al bijna twee jaar geen mondmasker gedragen, nooit een ontsmettingsgel gebruikt, normaal geleefd, mss 2à3 keer wat plattekes geweest maar voor de rest ‘gezond’. Allemaal gemanipuleerde cijfers en 90% trapt daar dan nog in, tssss.

  4. Quikie zal weer aan de jointen hebben gezeten. Straffeloosheid is nog maar een van de vele *kemels van deze Vivaldezen staatsgreep regering. *Het zijn er te veel om op te noemen. 🙁

  5. Onze “Minister van PoCo-Loge-Censuur”, gepistoneerd, door het pas 7de partijtje in rangorde van het aantal stemmen in de onze scherts democrazy en staatskundige tricolore kolder fictie “Belzeike”, gaat met toename van “boetes” uit onze zakken NOG meer dergelijke verkapte belastingen (!!!!!!) afgepersend roven. Onthouden in 2024 bij ons electoraal vonnis over het met mini partijtjes bijeen gevaagd Vivaldi débâcle.

Plaats een reactie

Delen