Georges-Louis Bouchez (Photonews)

Georges-Louis Bouchez (Photonews)

Uncategorized

Bouchez opent deur voor bouw nieuwe kerncentrales

Pieter Van Berkel

MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez breekt in een interview met Le Soir een lans voor kernenergie. Hij wil niet alleen de wet op de kernuitstap wijzigen, desnoods met een wisselmeerderheid, maar opent zelfs de deur voor de bouw van nieuwe kerncentrales.

“Het was nooit de MR die de kernuitstap op de tafel van welke regering dan ook legde. Maar wie vandaag de dag de doelstelling van een snelle vermindering van de CO2-uitstoot wil bereiken, heeft een missie: de uitbreiding van kernenergie. Of zelfs kernenergie in de energiemix te integreren voor een langere termijn”, zegt Bouchez. Hij overweegt zelfs een wisselmeerderheid om de kernuitstap af te wenden, met N-VA, cdH, Défi, MR en andere regeringspartijen.

Bouchez: “Wie nieuwe kernenergie uitsluit, heeft het niet begrepen”

“Wie de mogelijkheid van nieuwe kernenergie uitsluit, heeft de situatie niet begrepen”, klinkt het. “Tenzij je ervan uitgaat dat we over tien jaar een magische oplossing zullen hebben om 100 procent hernieuwbare energie te maken, wat vandaag wetenschappelijk niet geloofwaardig is. Ik zeg niet dat dat is wat we moeten doen. Ik zeg dat we het niet kunnen uitsluiten.

“De VS doen het. De Fransen doen het. De Britten doen het. De Chinezen doen het”, zegt de MR-voorzitter over het bouwen van nieuwe kerncentrales. “Vandaag gaan alleen de Duitsers niet die kant op. En als je kijkt naar de kaart van de CO2-uitstoot door elektriciteitsproductie, dan staat Duitsland fel in het rood. Wij kunnen de Duitsers op veel punten volgen, maar in dit geval was het stoppen met kernenergie niet hun meest geïnspireerde keuze.”

Bouchez gelooft niet in het idee dat onze energieconsumptie zal verminderen. “Bij Ecolo zag ik nota’s van mevrouw Khattabi waarin zij uitlegt dat wij ons elektriciteitsverbruik met 30 tot 40 procent zullen verminderen”, zegt Bouchez. “Maar alles wijst op het tegendeel: we gaan onze auto’s en onze industriële processen elektrificeren. In Frankrijk baseert Macron zich op een rapport waarin de stijging van het elektriciteitsverbruik op 35 procent wordt geschat. We gaan toch niet aan die stijgende vraag voldoen door elektriciteit te produceren met gas?”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Pieter Van Berkel (°1990, Genk) is historicus en volgt de (inter)nationale politiek en 'culture wars' op de voet. Interesse in politiek, geschiedenis, filosofie en religies in al hun vormen. Sciencefictionfanaat.

12 gedachten over “Bouchez opent deur voor bouw nieuwe kerncentrales”

  1. Gelijk heeft hij, nu zal Bart De Wever de Waalse sossen (PS) moeten laten vallen en met de Waalse liberalen (MR) in zee moeten. Zeer benieuwd hoe dat weer gaat uitdraaien. 😉

  2. Bouchez, dit is gewoon een politicus die nog kan rekenen.
    CO2-uitstoot verminderen met de opening van gascentrales ? Daarvoor moet je zelfs niet naar de lagere school geweest zijn om te weten dat niet mogelijk is, ‘groene’ mini-ster Tine (ook alweer een advocaat van opleiding, van die mensen kun geen wetenschappelijke oplossing verwachten). Maar Vlaanderen wordt wel opgezadeld met de gevolgen. En de middenklasse met een eigen huis zal alles moeten betalen.
    Bouchez is op dit moment één van de beste politici, en die nog durft uitkomen voor zijn mening.

  3. Dit zeg ik al jaren. Wij hebben zeer kostbare tijd verloren door niet te investeren in kleinere, modernere, veilige kerncentrales. Wij zijn hopeloos achterop geraakt inzake research mbt kernenergie.

  4. Vandaag kerncentrales verdubbelen. Binnen 10-15 jaar de overschakeling naar koude fusie (cold fusion) maken. Windmolens en zonnepanelen zijn NIET de toekomst. Tear down these Windmills.

  5. Bouchez is een belgicist , en komt daar voor uit . En daar verschil ik zwaar van mening . Maar op dit ogenblik is het één van de zeldzame liberalen die nog weet wat ” liberaal ” betekent . En niet te laf is om voor zijn overtuigingen uit te komen . Hij verdient meer respect dan de vlaamse dwijlen .

Plaats een reactie

Delen